SAINZ terpaksa akur dengan keputusan steward perlumbaan. FOTO AFP
SAINZ terpaksa akur dengan keputusan steward perlumbaan. FOTO AFP
Reuters

London: Ferrari meminta badan induk Formula Satu (F1) menilai penalti lima saat yang menyebabkan pemandu Sepanyol, Carlos Sainz tergelincir ke kedudukan ke-12 dari tempat keempat Ahad lalu di Grand Prix (GP) Australia.

Prinsipal pasukan, Fred Vasseur memberitahu wartawan dalam panggilan Zoom bahawa permintaan untuk semakan dikemukakan kepada Persekutusan Automobil Antarabangsa (FIA).

"Prosesnya ialah pertama sekali mereka akan melihat petisyen kami sama ada mereka boleh membuka semula kes itu dan kemudian kami akan mengadakan perbicaraan kedua bersama steward yang sama mengenai keputusan itu," katanya.

"Langkah pertama adalah untuk membuka semula perbincangan. Keputusan ini terserah kepada FIA," tambahnya.

"Pastinya kami menjangkakan semakan keputusan itu kerana ia petisyen untuk semakan. Kami tidak pergi ke sana untuk mendapatkan simpati."

Sainz dikatakan melanggar rakan senegara, Fernando Alonso di Albert Park, Melbourne yang menyaksikan jentera Aston Martin itu berpusing.

Perlumbaan itu kemudiannya dihentikan buat kali ketiga selepas pemandu Alpines, Esteban Ocon dan Pierre Gasly kedua-duanya berlanggar sebelum tersingkir dari saingan.

Sainz berada di tempat ketiga selepas perlanggaran tetapi perlumbaan berakhir di belakang kereta keselamatan dengan semua jentera kembali ke kedudukan asal pada permulaan sebelumnya dan tidak dibenarkan memotong.

Alonso mendapat tempat ketiga.

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 7 April 2023 @ 8:47 AM