HAMILTON tiba di garisan penamat untuk menjuarai GP Bahrain. FOTO AFP
HAMILTON tiba di garisan penamat untuk menjuarai GP Bahrain. FOTO AFP
AFP

Imola: Lewis Hamilton dan pasukan Mercedes menjangkakan Max Verstappen dan Red Bull akan kembali bangkit dan memberi cabaran sengit di Grand Prix Emilia Romagna minggu ini.

Selepas bersaing sengit dengan pelumba Belanda itu untuk menjuarai GP Bahrain, juara dunia tujuh kali akui berdepan laluan sukar bagi mengulangi kemenangan di Autodromo Enzo e Dino Ferrari.

Bos pasukan Mercedes, Toto Wolff gembira menyaksikan kemenangan Hamilton pada perlumbaan pembukaan selain dapat menyaingi kepantasan jentera Red Bull musim ini.

"Kami mungkin menang pusingan pertama tetapi tidak boleh anggap ia akan menjadi musim yang mudah," katanya.

"Jentera kami masih kekurangan kelajuan dan Red Bull mempunyai kelebihan ketika ini."

Di Bahrain, Verstappen menduduki petak utama tetapi Hamilton menggabungkan pengalaman dan strategi selain dibantu sedikit kesilapan pelumba Belanda itu untuk meraih kemenangan ke-96 dalam kariernya.

Selain Hamilton, seorang lagi pemandu yang pernah mengecapi kejayaan di Imola ialah juara dunia dua kali, Fernando Alonso yang menyertai pasukan Alpine tahun ini.

Alonso sudah pasti enggan kecewa lagi selepas gagal mendapat sebarang mata di Bahrain. Begitu juga juara empat kali, Sebastian Vettel yang tampil bersama Aston Martin musim ini.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 15 April 2021 @ 12:15 PM