Andrea Vendrame memenangi peringkat ke 19 Giro d'Italia semalam.- Foto Reuters
Andrea Vendrame memenangi peringkat ke 19 Giro d'Italia semalam.- Foto Reuters
AFP

Sappada(Itali): Andrea Vendrame memenangi peringkat ke-19 Giro d'Italia pada semalam selepas berjaya melepaskan diri daripada pelumba lain yang terselamat daripada pemisahan panjang dalam perlumbaan berbukit sejauh 157 kilometer dari Mortegliano ke Sappada.

"Hari ini hari yang indah," kata pelumba Itali yang juga memenangi peringkat pada 2021.

Vendrame meraikan kemenangannya.
Vendrame meraikan kemenangannya.

Vendrame, yang berlumba untuk Decathlon-AG2R La Mondiale, melintasi garisan 54 saat di hadapan Pelayo Sanchez dengan Georg Steinhauser di tempat ketiga, ketinggalan 13 saat.

"Kemenangan yang menakjubkan dari Vendrame," kata pelumba Jerman Steinhauser, berusia 22 tahun yang memenangi satu peringkat pada debut Giro.

"Ia adalah perlumbaan yang gila. Kami mendaki penuh bertenaga. Dia tetap di depan sendirian sepanjang jalan. Tahniah kepadanya. Chapeau."

Peloton, yang diketuai oleh peneraju keseluruhan Tadej Pogacar yang dibantu oleh dua rakan sepasukan UAE, melintasi garisan 15 minit dan 56 saat di belakang.

"Kami sangat konservatif dengan pasukan. Tiada siapa yang membazirkan terlalu banyak tenaga," kata Pogacar kepada Eurosport, memberi petunjuk bahawa beliau sedang melihat ke hadapan kepada peringkat berbukit yang sukar pada hari Sabtu.

Perlumbaan gunung sejauh 184km dari Alpago ke Bassano del Grappa pada hari ini memberikan peluang terakhir kepada pesaing Pogacar untuk mengatasinya sebelum perlumbaan berakhir pada hari esok dengan litar rata yang bermula dan berakhir di Rom.

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 25 Mei 2024 @ 8:22 AM