Sebilangan besar perenang China gagal ujian doping sebelum Sukan Olimpik Tokyo, menurut The New York Times. FOTO AFP
Sebilangan besar perenang China gagal ujian doping sebelum Sukan Olimpik Tokyo, menurut The New York Times. FOTO AFP
AFP

New York: Seramai 23 perenang China didapati positif menggunakan bahan terlarang sebelum Sukan Olimpik Tokyo pada 2021 tetapi dibenarkan bertanding.

Badan induk dunia sukan berkenaan secara rahsia menerima penjelasan negara itu bahawa bahan terlarang berkenaan diambil tanpa disedari.

Atlet itu termasuk hampir separuh daripada pasukan renang yang dihantar China ke Jepun, dengan beberapa berjaya memenangi pingat, termasuk emas, menurut laporan The New York Times.

Ramai dijangka akan bertanding semula di Sukan Olimpik Paris pada musim panas ini.

Akhbar itu melaporkan bahawa mereka diuji positif untuk ubat jantung yang boleh meningkatkan prestasi pada kejohanan domestik pada akhir 2020 dan hari pertama 2021.

Bagaimanapun, pihak berkuasa anti-doping China menjelaskan bahan berkenaan diambil tanpa disedari daripada makanan yang tercemar dan tiada tindakan terhadap mereka adalah wajar.

The Times memetik semakan dokumen sulit dan e-mel, termasuk laporan yang disusun oleh agensi anti-doping China dan diserahkan kepada Agensi Anti-Doping Dunia (WADA).

Ia berkata WADA dan badan induk renang Akuatik Dunia atau sebelum itu dikenali sebagai Persekutuan Akuatik Antarabangsa (Fina), memutuskan untuk tidak bertindak kerana 'ketiadaan bukti yang boleh dipercayai' untuk mencabar acara di China.

WADA tidak serta-merta untuk mendapatkan komen kepada AFP tetapi memberitahu Times ia memilih untuk tidak meneruskan perkara itu selepas 'berunding dengan saintis dan penasihat undang-undang luar'.

"Akhirnya, kami membuat kesimpulan bahawa tidak ada asas konkrit untuk mencabar pencemaran yang ditegaskan itu," kata Pengarah Kanan Sains dan Perubatan WADA, Olivier Rabin.

Akuatik Dunia mengesahkan kepada Times bahawa kes itu disemak oleh lembaga kawalan doping dan tertakluk kepada penelitian pakar bebas.

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 20 April 2024 @ 7:16 PM