PEJABAT pendakwa raya Paris juga berkata bahawa pemacu pena USB ‘hanya mengandungi nota mengenai pengangkutan jalan raya. FOTO AFP
PEJABAT pendakwa raya Paris juga berkata bahawa pemacu pena USB ‘hanya mengandungi nota mengenai pengangkutan jalan raya. FOTO AFP
AFP

Paris: Pejabat datuk bandar Paris hari ini menafikan bahawa pelan keselamatan Olimpik dicuri daripada salah seorang pekerjanya.

Sumber polis bercakap kepada AFP dan saluran berita BFM berkata pemacu pena USB yang mengandungi rancangan untuk polis perbandaran Paris semasa Sukan Olimpik hilang apabila beg seorang pekerja dewan bandar raya dicuri di dalam tren.

Pekerja berkenaan meletakkan beg itu di atas rak bagasi berdekatan tempat duduknya dan mendapati kehilangan di Stesen Gare du Nord yang sibuk pada petang Isnin, kata laporan itu.

Dalam satu kenyataan, pejabat datuk bandar itu berkata bahawa 'penyiasatan awal membuktikan bahawa pekerja itu tidak memiliki sebarang maklumat mengenai organisasi atau penempatan pasukan keselamatan semasa Sukan Olimpik dan Paralimpik."

Ia mengesahkan bahawa aduan polis mengenai kecurian dibuat, tetapi berkata barang-barang yang hilang itu mengandungi 'nota peribadi berkaitan kerjanya dalam sokongan IT untuk jabatan jalan raya dan pengangkutan'.

Pejabat pendakwa raya Paris juga berkata bahawa pemacu pena USB 'hanya mengandungi nota mengenai pengangkutan jalan raya di Paris semasa Sukan Olimpik, dan bukan maklumat keselamatan yang sensitif'.

Kira-kira 35,000 pasukan keselamatan dijangka bertugas setiap hari untuk Sukan Olimpik dari 26 Julai-11 Ogos, termasuk kira-kira dua ribu pegawai polis perbandaran dari ibu negara berkenaan.

Selain menguruskan orang ramai dan mencegah jenayah jalanan, polis akan sentiasa berwaspada terhadap kemungkinan komplot keganasan, dengan Perancis menjadi sasaran kerap pelampau Islam sejak sedekad lalu.

Pekerja diarahkan disiasat untuk melihat sama ada dia melanggar sebarang peraturan keselamatan dalaman dengan melakukan perjalanan dengan pemacu pena USB, kata kenyataan dari dewan bandar raya Paris.

Paralimpik dijangka berlangsung dari 28 Ogos-8 September.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 28 Februari 2024 @ 10:24 PM