WEE Wern pernah duduki ranking kelima dunia.
WEE Wern pernah duduki ranking kelima dunia.
BERNAMA

Kuala Lumpur: Selepas dua dekad dalam sukan skuasy, bintang skuasy wanita negara Low Wee Wern mengumumkan persaraannya secara rasmi tengah malam semalam.

Pengumuman tersebut dilakukan pemain berusia 33 tahun itu melalui hantaran di Facebook rasminya.

"Hari ini sememangnya tidak dapat dielakkan tetapi banyak saya tempuhi sepanjang perjalanan ini! Saya berterima kasih kepada pasukan saya yang menyokong saya, penaja dan semua orang di sepanjang karier.

"Sokongan tidak berbelah bahagi saya terima menjadi pendorong di sebalik perjalanan yang tidak dapat dilupakan ini.

"Walaupun episod ini berakhir, minat saya dalam sukan ini terus kekal dan akan terus memberi inspirasi kepada insan lain. Inilah permulaan baharu, perjalanan baharu yang penuh dorongan, keazaman dan motivasi.

"Saya teruja dengan peluang yang ada di hadapan. Terima kasih semua kerana menjadi sebahagian daripada perjalanan yang luar biasa ini! Saya sangat-sangat bersyukur," katanya.

Sebelum ini bekas pemain nombor lima dunia itu pernah menyatakan hasrat untuk bersara selepas bergelut mencapai prestasi terbaik susulan kecederaan ligamen krusiat anterior (ACL) di lutut kirinya.

Wee Wern pernah mencapai kemuncak dalam Jelajah Persatuan Skuasy Profesional (PSA) dengan menjadi pemain Malaysia kedua dalam sejarah selepas legenda skuasy Datuk Nicol David yang memecahkan kedudukan lima teratas.

Beliau dalam masa sama pernah membantu kem skuasy negara meraih emas acara berpasukan masing-masing pada Sukan Asia 2010 (Guangzhou) dan 2014 (Incheon).

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 21 Februari 2024 @ 3:49 PM