SPEEDY Tiger sertai Siri Jelajah Eropah sebagai persediaan Trofi Juara-Juara Asia. -FOTO MHC
SPEEDY Tiger sertai Siri Jelajah Eropah sebagai persediaan Trofi Juara-Juara Asia. -FOTO MHC
BERNAMA

Kuala Lumpur: Skuad hoki lelaki negara akan mengadakan Siri Jelajah Eropah dari 1 hingga 14 Julai ini sebagai persediaan menghadapi kejohanan Trofi Juara-Juara Asia di Inner Mongolia pada September depan.

Ketua Jurulatih Sarjit Singh berkata Speedy Tigers akan menghadapi tujuh perlawanan menentang Belgium, Jerman, Belanda dan India dalam jelajah selama dua minggu itu.

Beliau berkata para pemain kini diberikan rehat setelah pulang dari Poland sebelum menyambung latihan pada 18 Jun ini.

Menurutnya skuad hoki kebangsaan akan menentang Belgium pada 1, 3 dan 5 Julai serta Jerman pada 7 dan 9 Julai.

"Mereka kemudiannya akan ke Amsterdam untuk menentang Belanda pada 12 Julai dan mengakhiri jelajah Eropah dengan perlawanan menentang pasukan pelawat India pada 14 Julai," katanya dalam kenyataan oleh Konfederasi Hoki Malaysia (MHC) hari ini.

Mengenai prestasi Speedy Tigers dalam Piala Negara-Negara 2024, Sarjit berkata skuadnya perlu meningkatkan prestasi dengan memberikan tumpuan kepada Skuad hoki lelaki negara menamatkan kempen Piala Negara-Negara di tempat ketujuh daripada sembilan negara selepas kemenangan 5-4 ke atas Austria di Gniezno, Poland, minggu lepas.

Speedy Tigers menduduki tempat ketiga dalam Kumpulan B selepas seri 4-4 dengan Pakistan, tewas 3-1 kepada Perancis dan menewaskan Kanada 4-2 untuk terlepas peluang ke separuh akhir.

Skuad negara kemudian tewas 4-3 kepada Korea Selatan dalam perlawanan klasifikasi kelima-kelapan.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 13 Jun 2024 @ 10:07 PM