RANGNICK semakin hampir bawa Austria ke peringkat kalah mati. FOTO AFP
RANGNICK semakin hampir bawa Austria ke peringkat kalah mati. FOTO AFP
Reuters

Berlin: Ralf Rangnick mengakui terdapat keraguan dalam kalangan pemain apabila beliau dilantik sebagai pengurus Austria pada 2022, tetapi pengendali kelahiran Jerman berusia 65 tahun itu semakin hampir membawa pasukannya ke pusingan kalah mati Euro 2024.

Austria, yang menentang Belanda pada Rabu dalam perlawanan terakhir Kumpulan D mereka, tewas kepada Perancis 0-1 tetapi mengagumkan dalam kemenangan 3-1 ke atas Poland, hanya kali kedua mereka menjaringkan tiga gol dalam satu perlawanan Euro

Gaya mereka yang agresif dan bersaing dengan lawan juga mendapat pujian peminat.

"(Marko Arnautovic) dan saya baru-baru ini bercakap mengenainya sendiri," kata Rangnick mengenai penjaring terbanyak Austria sepanjang zaman dengan 36 gol yang duduk bersama pada sidang akhbar.

"Apabila Marko mendengar bahawa saya akan menjadi bos di sini, dia fikir 'ooh, ini mungkin agak tegang sekarang', tetapi saya tidak melihatnya seperti itu. Saya tidak begitu faham mengapa ia dilihat seperti itu.

"Dia (Arnautovic) bermain dari awal menentang Poland dan mungkin esok juga dalam perlawanan yang begitu penting."

Belanda mendahului kumpulan dengan empat mata, di hadapan Perancis dengan perbezaan gol yang dijaringkan, dengan Austria di tempat ketiga.

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 25 Jun 2024 @ 12:08 AM