SWITZERLAND kembali bangkit selepas aksi suram di kempen kelayakan. FOTO Reuters
SWITZERLAND kembali bangkit selepas aksi suram di kempen kelayakan. FOTO Reuters
Reuters

Duesseldorf: Kapten Switzerland, Granit Xhaka memuji perubahan minda dalam pasukannya dan melahirkan rasa teruja mengenai prospek mereka di Euro 2024, selepas mara ke peringkat seterusnya dan hampir menewaskan tuan rumah, Jerman.

Switzerland mendahului pada separuh masa pertama menerusi Dan Ndoye tetapi penyerang Jerman, Niclas Fuellkrug menjejaskan parti Switzerland itu dengan gol penyamaan dramatik pada masa kecederaan di Frankfurt.

Switzerland datang ke Euro di bawah dengan ketidaktentuan selepas kempen kelayakan yang suram di mana mereka menduduki tempat kedua dalam kumpulan, hanya menewaskan Andorra dalam lapan perlawanan terakhir dan mensia-siakan pendahuluan lewat dalam empat perlawanan kepada lawan termasuk Israel dan Kosovo.

Xhaka, 31, yang dianugerahkan pemain terbaik perlawanan itu buat kali kedua di Euro 2024, berkata. Switzerland kini adalah pasukan yang berbeza.

"Pasukan ini dahagakan kejayaan, pasukan ini mempunyai mentaliti yang baharu, kemahuan, semangat," katanya.

"Dan kami mahu menunjukkannya sekali lagi pada pusingan 16.

"Kami berada di jalan yang sangat baik," tambahnya.

"Langkah pertama sudah diambil. Kami bertahan di peringkat kumpulan dan kini kami mahukan lebih banyak lagi."

Switzerland membuat satu seni untuk melangkah ke pentas terbesar setakat ini mara ke peringkat kalah mati daripada enam kejohanan utama berturut-turut.

Pada Euro 2020 mereka menyingkirkan juara dunia ketika itu, Perancis di pusingan kedua, melancarkan perlawanan balas dramatik sebelum menang dalam penentuan sepakan penalti.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 24 Jun 2024 @ 10:50 PM