VINICIUS Jr mengaku bertanggungjawab memikul beban sebagai pemain utama Brazil. FOTO Reuters
VINICIUS Jr mengaku bertanggungjawab memikul beban sebagai pemain utama Brazil. FOTO Reuters
Reuters

Los Angeles: Brazil membuka kempen Copa America 2024 mereka menentang Costa Rica Selasa ini di Los Angeles dengan hampir berwajah baharu dari atas ke bawah, dengan bintang Real Madrid yang semakin meningkat, Vinicius Jr mengetuai pasukan yang sedang menunggu peluang untuk permulaan lebih segar.

Selepas kekalahan penentuan menyayat hati oleh Croatia pada suku akhir Piala Dunia di Qatar 2022, Brazil melalui dua pengurus sementara ketika mereka menunggu hampir setahun cuba memikat pengurus Carlo Ancelotti dari Real Madrid.

Tetapi selepas pengendali Itali itu melanjutkan kontraknya dengan gergasi Sepanyol itu, Brazil memutuskan untuk memilih Dorival Jr.

Dorival membina reputasi sebagai jurulatih serba boleh yang mengkhususkan diri dalam menjalankan keajaibannya mengambil alih pasukan yang bergelut di pertengahan musim dengan kejayaan yang luar biasa.

Beliau memenangi Copa Libertadores dan Copa do Brazil bersama Flamengo beberapa bulan selepas mengambil alih dan apabila kontrak enam bulannya tidak diperbaharui beliau menyertai Sao Paulo dan membawa mereka merangkul kejuaraan Piala Brazil sebelum menerima jawatan Brazil pada Januari.

Mereka mengalami kekalahan dalam tiga perlawanan kelayakan Piala Dunia berturut-turut buat kali pertama, kekalahan pertama mereka kepada Uruguay selama 22 tahun dan menyaksikan berakhirnya rentetan 58 perlawanan tanpa kalah di tempat sendiri dalam kelayakan, yang membawa kepada kempen terburuk mereka dengan tujuh mata mungkin 18 selepas enam pusingan.

Ditambah dengan kehilangan Neymar, akibat kecederaan semasa tugasan antarabangsa pada Oktober, dan Brazil mencecah titik terendah.

Tanpa Ancelotti dan pasukan yang bergolak, Dorival mengalihkan perhatiannya untuk memulihkan keyakinan dan harga diri skuad muda dan dirombak di mana Vinicius Jr mengaku bertanggungjawab memikul beban sebagai pemain utama Brazil.

Dengan dua bulan untuk bersedia menentang England dan Sepanyol, Dorival bergantung pada semangat dan kebanggaan pemainnya, memperbaiki pasukan yang lebih bersemangat daripada berwarna-warni.

Mereka mendapat kemenangan 1-0 ke atas England di Wembley dan bangkit untuk seri 3-3 dengan Sepanyol di Bernabeu awal tahun ini.

Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 23 Jun 2024 @ 10:44 PM