ROMANIA sekarang ini mendahului Kumpulan F yang dijangka bakal berlakunya drama Belgium menewaskan mereka. FOTO AFP
ROMANIA sekarang ini mendahului Kumpulan F yang dijangka bakal berlakunya drama Belgium menewaskan mereka. FOTO AFP
Reuters

Hamburg: Isnin menandakan bermulanya perlawanan terakhir peringkat kumpulan di Euro, dengan pertembungan dalam kumpulan yang sama bermula serentak selepas peraturan yang digubal berikutan peristiwa hitam sukan bola sepak.

Semua kejohanan utama pusingan terakhir perlawanan kumpulan dilangsungkan secara serentak sejak Euro 1984 di Perancis untuk mengelakkan sebarang keputusan yang dirancang tetapi jika Belgium menang pagi ini, terdapat potensi untuk dimanipulasi dalam aksi terakhir perlawanan Kumpulan F di kejohanan yang berlangsung di Jerman .

Kemenangan Belgium ke atas Romania di Cologne akan menyaksikan keempat-empat pasukan dalam kumpulan itu mencatatkan pungutan tiga mata yang sama, menjelang perlawanan terakhir mereka.

Itu boleh menetapkan senario bahawa jika salah satu perlawanan terakhir Kumpulan F pada Khamis ini menyaksikan satu pasukan mendahului ia mampu memegang watak utama bagi perlawanan lain di mana keputusan seri akan menghantar kedua-duanya sebagai salah satu penyudah di tempat ketiga terbaik.

Ini akan mengimbau kembali peristiwa 'Aib Gijon' pada Piala Dunia 1982 di Sepanyol.

Jerman Barat menewaskan jiran Austria 1-0 dalam keputusan dirancang yang memastikan kedua-dua pasukan mara ke pusingan seterusnya dengan mengorbankan Algeria, yang sudah bermain perlawanan terakhir kumpulan pada hari sebelumnya.

Kemenangan untuk Jerman memastikan tempat teratas dan Austria menduduki tempat kedua selagi mereka tidak tewas dengan tiga gol.

Jerman menjaringkan gol awal tetapi permainan kemudiannya menjadi satu drama dengan bola dihantar berulang kali ke tepi dan pemain beraksi pada rentak berjalan.

"Apa yang berlaku pada hari itu memalukan penganjur Piala Dunia sehingga mereka mengubah peraturan untuk memastikan ia tidak akan berlaku. Mereka tidak boleh mengambil risiko untuk melakukan permainan lain yang diingati sebagai sangat terkenal," kata Bob Valentine dari Scotland, yang mengadili perlawanan itu.

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 22 Jun 2024 @ 9:37 PM