REBROV akui pemain mendengar arahannya. FOTO Reuters
REBROV akui pemain mendengar arahannya. FOTO Reuters
Reuters

Duesseldorf: Kemenangan 2-1 Ukraine ke atas Slovakia dalam perlawanan Kumpulan E Euro sebentar tadi adalah disebabkan semangat dan ketabahan pemain, menurut jurulatih Serhiy Rebrov, ketika mereka bangkit daripada ketinggalan untuk meraih tiga mata penting.

Ukraine ditewaskan 0-3 oleh Romania pada aksi pembukaan kejohanan mereka dan apabila mereka ketinggalan satu gol lagi di Duesseldorf, penyokong mungkin bimbang satu lagi kekalahan bakal berlaku.

"Kami melakukan beberapa kesilapan apabila melepaskan gol dan kami terpaksa bertindak balas pada separuh masa kedua," kata Rebrov kepada pemberita.

"Saya berkata kepada pemain, 'Ini adalah peluang kita. Jangan bimbang mengenai jaringan, anda hanya perlu memberikan usaha maksimum di atas padang'. Saya gembira untuk mereka, mereka melakukan itu.

"Saya tidak boleh katakan dalam perlawanan pertama mereka tidak faham mengapa mereka berada di sini dan siapa yang mereka wakili - orang yang berjuang untuk kebebasan, bukan sahaja Ukraine tetapi seluruh Eropah.

"Tetapi mereka memberikan yang terbaik di atas padang hari ini. Mereka akan meraikan sedikit malam ini, tetapi esok adalah satu lagi sesi latihan."

Rebrov percaya pasukannya tidak seteruk seperti yang dicanangkan ketika kekalahan pembukaan mereka tetapi ia menjadi pertempuran mental seperti pertempuran fizikal.

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 22 Jun 2024 @ 2:44 AM