SEPANYOL berjaya menumbangkan juara bertahan, Itali pagi tadi. FOTO AFP
SEPANYOL berjaya menumbangkan juara bertahan, Itali pagi tadi. FOTO AFP
Reuters

Gelsenkirchen: Penyokong Sepanyol termasuk Raja Felipe merasai keyakinan yang semakin meningkat bahawa pasukan mereka mampu terus meluru ke depan dan dinobatkan sebagai juara Euro 2024 selepas kemenangan yang sangat dominan ke atas juara bertahan, Itali.

"Dua minggu lalu, saya fikir adalah mustahil untuk Sepanyol memenangi Kejohanan Eropah ini. Sekarang saya fikir ia berkemungkinan besar," kata Inako Diaz Guerra, editor sukan untuk akhbar El Mundo.

Selepas menewaskan Croatia 3-0 dalam perlawanan pembukaan mereka, La Roja menewaskan Azzurri dalam perlawanan kedua kumpulan mereka dengan kemenangan tipis 1-0 pagi tadi dengan satu-satunya gol datang daripada pemain pertahanan Itali, Riccardo Calafiori selepas memasukkan bola ke gawang sendiri.

Bagaimanapun, jaringan itu tidak memberi keadilan kepada kawalan penuh Sepanyol dalam permainan dari awal hingga akhir dengan pemain sayap muda, Nico Williams dan Lamine Yamal mengkucar-kacir pertahanan Itali.

Skuad bimbingan jurulatih Luis de la Fuente pasti akan mencipta rentetan gol jika bukan kerana penjaga gol Itali, Gianluigi Donnarumma dan palang yang menafikan gol Williams yang menakjubkan untuk menggandakan pendahuluan Sepanyol.

"Walaupun keputusan tipis dan gol sendiri, penguasaan adalah berterusan, dan bukan dominasi yang membosankan menahan bola semasa tempoh tiki-taka yang terkenal, tetapi satu aliran dan bahaya sebenar," tulis Diaz-Guerra.

Sepanyol memenangi Euro pada 2008 dan 2012 dan Piala Dunia di antaranya 2010 tetapi gaya bola sepak mereka yang berhati-hati dan fokus kepada penguasaan gagal menarik minat peminat.

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 21 Jun 2024 @ 10:34 PM