MEDIA Itali jelas sekali kecewa dengan persembahan anak buah Spalletti. FOTO AFP
MEDIA Itali jelas sekali kecewa dengan persembahan anak buah Spalletti. FOTO AFP
Reuters

Leipzig: Media Itali bersetuju sepenuhnya dengan penilaian buruk pengurus Luciano Spalletti terhadap kekalahan 0-1 negaranya kepada Sepanyol pagi tadi dalam Euro 2024, jumlah jaringan yang sama sekali tidak mencerminkan penguasaan sepenuhnya Sepanyol dalam permainan.

Gol sendiri Riccardo Calafiori adalah satu-satunya perbezaan antara kedua-dua pasukan, tetapi terdapat jurang ketara dengan skuad muda Sepanyol dilihat lebih menarik dalam melakukan ancaman kepada Itali yang disifatkan Spalletti seperti keletihan.

'Little Italy' adalah tajuk utama dalam La Gazzetta dello Sport, petunjuk jelas bagaimana Sepanyol mengalahkan pasukan Spalletti yang kelihatan lesu.

Muka depan akhbar itu juga memberitahu bagaimana 'Azurri seperti tidak bermain', hanya mengharapkan kepada ketangkasan penjaga gol, Gianluigi Donnarumma daripada ditimpa kekalahan teruk ketika Sepanyol menguasai Itali.

Bagaimanapun, mereka masih lagi menaruh harapan dengan mengeluarkan tajuk; 'Seri dengan Croatia sudah memadai'.

Bekas pengurus Itali dan AC Milan, Arrigo Sacchi, yang menulis untuk La Gazzetta dello Sport berkata, bahawa perbezaan antara kedua-dua pasukan adalah sangat besar, tetapi beliau merasakan pengurus itu tidak bersalah.

"(Pengurus Sepanyol Luis) Pasukan kebangsaan De la Fuente bermain bola sepak yang dominan, mempunyai pengetahuan teknikal dan taktikal, tahu bagaimana untuk bergerak dan lebih-lebih lagi, melakukannya dengan masa yang tepat," tulis Sacchi.

"Itali, malangnya, belum menjadi pasukan terbaik: ia memerlukan masa, ia memerlukan kesabaran. Kita harus belajar banyak daripada kekalahan ini, dan saya harap kita akan cuba belajar daripada kesilapan yang telah kita lakukan dan tidak terperangkap dalam anggapan biasa.

"Mari kita jelaskan satu perkara dengan segera: Spalletti tidak boleh dipersalahkan. Beliau seorang jurulatih yang bekerja tidak sampai setahun, beliau mewarisi situasi yang rumit dan cuba memberi gaya kepada negara yang tidak pernah memilikinya."

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 21 Jun 2024 @ 8:15 PM