ALONSO mengikuti perkembangan Euro walaupun sibuk dengan persiapan GP Sepanyol. FOTO Reuters
ALONSO mengikuti perkembangan Euro walaupun sibuk dengan persiapan GP Sepanyol. FOTO Reuters
AFP

Barcelona: Fernando Alonso dan Carlos Sainz melupakan seketika persiapan Grand Prix (GP) Sepanyol di tempat sendiri untuk mengikuti Euro 2024 di Jerman.

Duo Sepanyol itu akan terpaku depan televisyen pada saingan kumpulan B di Gelsenkirchen antara Sepanyol dan Itali, dengan kelayakan ke peringkat kalah mati menjadi buruan.

"21-3... memihak Sepanyol" adalah ramalan juara dunia Formula Satu (F1) dua kali Alonso yang 'berhati-hati' mengenai keputusan itu, disampaikan dengan hanya sedikit senyuman.

Rakan senegaranya Sainz lebih berhati-hati, mungkin kerana sebagai pemandu Ferrari dia perlu bergaul dan bekerja serta semua perkara dengan orang Itali.

"Ia akan menjadi menyeronokkan untuk menonton dikelilingi oleh orang Itali," kata Sainz.

"Saya fikir kami akan menang 2-1 dengan gol lewat untuk Sepanyol."

Pertemuan antara penyandang juara Eropah Itali dan bekas juara tiga kali Sepanyol adalah antara aksi yang menonjol pada pusingan pembukaan pada kejohanan itu.

Tempat teratas dalam Kumpulan B, dan keputusan undian 16 terakhir yang secara teorinya lebih mudah, dipertaruhkan kerana Sepanyol dan Itali berhasrat untuk terus mencatat kemenangan selepas cemerlang dalam perlawanan pembukaan masing-masing menentang Croatia dan Albania.

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 21 Jun 2024 @ 12:12 AM