PEMAIN Jerman gembira selepas berjaya mengesahkan slot ke pusingan kalah mati. FOTO AFP
PEMAIN Jerman gembira selepas berjaya mengesahkan slot ke pusingan kalah mati. FOTO AFP
Reuters

Stuttgart: Gol daripada Jamal Musiala dan Ilkay Gundogan memberikan Jerman kemenangan selesa 2-0 ke atas Hungary dalam Kumpulan A yang menjadikan negara tuan rumah itu pasukan pertama layak ke peringkat kalah mati Euro 2024.

Dengan dua kemenangan daripada dua perlawanan, Jerman dijamin sekurang-kurangnya antara empat pasukan terbaik tempat ketiga.

Mereka akan menamatkan saingan di kelompok dua teratas kumpulan sekiranya Scotland gagal menewaskan Switzerland.

Bagaimanapun, ketua pasukan Gundogan mengakui ada beberapa masalah perlu diatasi untuk menjadi pasukan yang sempurna.

"Kami semakin baik, tetapi apabila kami bertambah baik kami perlu mengatasi beberapa masalah, itulah yang ditunjukkan permainan hari ini, terutamanya pada separuh masa pertama.

"Saya mahu terus bersabar, untuk menyelesaikan tugas saya tanpa mengambil terlalu serius. Lebih kerap anda berlatih bersama, lebih baik perasaan untuk rakan sepasukan anda juga perasaan menjadi lebih baik dengan pemain di sekeliling saya," katanya.

Sementara itu, penjaga gol, Manuel Neuer berkata, kemenangan ke atas Hungary sangat penting buat mereka.

"Ia sangat, sangat penting, kami mahu mengesahkan prestasi kami menentang Scotland, kami sedar sebelum ini bukan mudah untuk kami menentang Hungary.

"Anda boleh merasainya apabila anda melihat euforia orang ramai. Suasananya bagus... Jerman sentiasa berada dalam kelompok kegemaran, tetapi kami perlu membuat kerja rumah kami," kata Neuer.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 20 Jun 2024 @ 2:52 AM