Pemain Romania Denis Dragus menjaringkan gol ketiga. - Reuters
Pemain Romania Denis Dragus menjaringkan gol ketiga. - Reuters
AFP

Munich:Romania mencipta sensasi apabila memenangi perlawanan buat kali pertama di pentas Euro 2024 dalam tempoh 24 tahun selepas menewaskan Ukraine 3-0 hasil daripada dua kesilapan daripada penjaga gol Andriy Lunin.

Kapten Nicolae Stanciu menghasilkan gol dari jarak jauh yang hebat untuk memberikan Romania gol pembukaan ketika mereka mendapat sokongan majoriti besar penonton di Munich sekali gus menjadi kelebihan pada babak pertama dalam perlawanan pembukaan Kumpulan E.

Pemain Romania meraikan kemenangan mereka selepas menumpaskan Ukraine 3-0. - Reuters
Pemain Romania meraikan kemenangan mereka selepas menumpaskan Ukraine 3-0. - Reuters

Sepakan padu Razvan Marin dari jarak jauh kemudiannya gagal ditampan Lunin untuk Romania menambah dua lagi gol dengan Denis Dragus menjaringkan gol ketiga.

Keputusan itu sekali gus adalah permulaan buruk bagi Ukraine, yang perlu segera bangkit untuk menentang Slovakia dan Belgium.

Pemain Ukraine's Mykhailo Mudryk kelihatan sedih selepas pasukannya tewas kepada Romania. - Reuters
Pemain Ukraine's Mykhailo Mudryk kelihatan sedih selepas pasukannya tewas kepada Romania. - Reuters

Pemain Ukraine keluar ke padang dengan bendera negara mereka di bahu dalam perlawanan pertama negara itu di kejohanan besar sejak pencerobohan Rusia pada Februari 2022.

Ukraine terlepas kelayakan untuk Piala Dunia dua tahun lalu tetapi berjaya membuat penampilan keempat berturut-turut di Euro, walaupun berlatarbelakangkan konflik terbesar di Eropah sejak Perang Dunia Kedua.

Tiga tahun lalu, Ukraine berjaya menempah slot suku akhir di bawah Andriy Shevchenko namun banyak yang berubah sejak negara itu dilanda peperangan, dengan bekas rakan penyerang Shevchenko, Serhiy Rebrov, kini bertanggungjawab membawa pasukan itu.

Rebrov mengakui bahawa hanya dengan mengambil bahagian di Jerman, di mana lebih sejuta rakyat Ukraine telah menemui perlindungan, adalah langkah penting bagi negara itu. Dia berkata dia menerima banyak mesej dari orang-orang di rumah, termasuk mereka yang berjuang di barisan hadapan, dan bahawa pasukannya perlu "menunjukkan semangat" Ukraine dalam masa-masa sukar ini.

Romania mara ke Euro 2020 selepas mencatatkan keputusan tanpa kalah pada saingan kelayakan.

Kemenangan terakhir dan satu-satunya mereka di kejohanan ini adalah ketika mereka mencapai suku akhir Euro 2000.

tamat//

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 17 Jun 2024 @ 11:26 PM