PEMAIN Real menjalani latihan sebagai persiapan final Liga Juara-Juara. FOTO AFP
PEMAIN Real menjalani latihan sebagai persiapan final Liga Juara-Juara. FOTO AFP
AFP

London: Sama ada mereka mengakuinya atau tidak, sudah pasti Real Madrid menganggap diri mereka sebagai pilihan untuk menewaskan Borussia Dortmund Ahad ini dan memenangi trofi Liga Juara-Juara ke-15.

Bukan sahaja kerana pasukan Jerman itu adalah finalis yang mengejutkan, tetapi semata-mata kerana Gergasi Eropah akan merasakan perkara yang sama tanpa mengira siapa pun lawan mereka.

Satu lagi kejayaan di pentas terbesar akan menjadi persembahan sempurna dari segi kuasa dan prestij mereka untuk meyakinkan penyerang bintang, Kylian Mbappe untuk menyertai mereka dari Paris Saint Germain pada musim panas ini.

Mereka menang ketika menentang juara bertahan Manchester City, selepas aksi diheret sehingga ke penentuan penalti.

Mereka memberikan pukulan terakhir kepada Bayern Munich untuk mara ke final selepas ketinggalan, dengan pemain gantian Joselu menjaringkan dua gol lewat untuk pasukan Carlo Ancelotti.

"Kami tidak memikirkan sama ada kami pilihan, tetapi mengenai bermain menentang pasukan yang layak juga," kata jurulatih Madrid Ancelotti kepada pemberita Isnin.

"Kami tahu bahawa kami perlu menderita dan berjuang seperti dalam semua perlawanan akhir."

Madrid membentuk hegemoni Eropah yang menakjubkan, dengan lima kejayaan dalam dekad yang lalu.

Pasukan terdekat seterusnya dengan Los Blancos dalam kemenangan keseluruhan ialah AC Milan dengan tujuh, yang paling terkini daripada 17 tahun lalu.

Ancelotti menegaskan salah satu sebab utama penguasaan Madrid ialah presiden

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 28 Mei 2024 @ 1:50 PM