SKUAD The City Boys mencatat kemenangan 2-1 pada aksi Piala Menteri Wilayah Persekutuan 2024. FOTO Ihsan Kuala Lumpur City
SKUAD The City Boys mencatat kemenangan 2-1 pada aksi Piala Menteri Wilayah Persekutuan 2024. FOTO Ihsan Kuala Lumpur City
BERNAMA

Kuala Lumpur: Perlawanan pramusim Liga Malaysia (Liga M) 2024/2025 antara Kuala Lumpur City FC (KL City) dan Negeri Sembilan FC semalam menyaksikan sistem teknologi Video Bantuan Pengadil (VAR) diuji menjelang kempen baharu yang akan bermula bulan depan.

Sistem itu dikendalikan beberapa pegawai tempatan yang membantu pengadil Mohammad Zamzaidi Katimin sepanjang perlawanan.

Pada aksi Piala Menteri Wilayah Persekutuan 2024 di Stadium Bolasepak Kuala Lumpur, Cheras itu, skuad The City Boys yang mencatat kemenangan 2-1 menerima manfaat VAR menerusi gol kedua apabila dihadiahkan sepakan penalti yang disempurnakan Paulo Josue minit ke-37.

Bagaimanapun semakan VAR seterusnya tidak memihak KL City apabila pemain baharunya Brendan Gan dilayangkan kad merah pada separuh masa kedua.

Melihat keberkesanan VAR pada perlawanan itu, Ketua Jurulatih KL City Miroslav Kuljanac berkata penggunaan VAR amat penting, namun memerlukan masa dari segi pengendalian untuk benar-benar sempurna seperti yang dilihat dalam negara-negara terawal menggunakan sistem itu.

"Di Croatia, saya sudah terbabit dengan VAR dan kelewatan untuk mengetahui keputusan itu normal. Sistem VAR ini hanya memerlukan masa lagi," katanya dalam kenyataan Liga Bolasepak Malaysia (MFL) hari ini.

Sementara itu meskipun tewas, kapten Negeri Sembilan FC Nasrullah Hanif teruja dengan sistem VAR dan penggunaannya pada musim baharu selain menganggap ia akan dapat meningkatkan kualiti permainan.

"Saya harap mutu pengadilan untuk musim ini juga akan bertambah baik dengan bantuan VAR," katanya.

MFL akan terus menggunakan beberapa perlawanan pramusim Liga M hingga 4 Mei depan untuk menguji sistem VAR.

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 23 April 2024 @ 9:11 PM