RAYA melakukan beberapa penyelamatan penting untuk memastikan gol Arsenal tidak bolos. -FOTO Reuters
RAYA melakukan beberapa penyelamatan penting untuk memastikan gol Arsenal tidak bolos. -FOTO Reuters
Agensi

London: Mikel Arteta memuji David Raya yang memainkan peranan 'penting' ketika Arsenal melakar kemenangan 2-0 di Wolves awal pagi tadi.

Gol daripada Leandro Trossard dan Martin Odegaard memastikan tiga mata di Molineux untuk membawa Arsenal kembali ke puncak Liga Perdana.

Walaupun dilanda krisis kecederaan, Wolves berusaha keras dan berjaya mencipta beberapa peluang baik, terutamanya pada separuh masa pertama apabila Joao Gomes melepasi kawalan Jakub Kiwior.

Gomes berlari ke dalam kotak dan melepaskan rembatan kencang ke arah gol tetapi Raya berjaya menyelamatkan percubaan itu dengan Ben White akhirnya berjaya menolak bola keluar.

Ketika kedudukan terikat 0-0 Arsenal seperti berada di ambang kekalahan ketiga berturut-turut.

Ditanya betapa 'penting' keadaan itu, Arteta berkata dalam sidang akhbar selepas perlawanannya: "Sangat penting kerana kami tidak melakukan apa-apa sehingga ketika itu.

"Kami mempunyai beberapa situasi yang sangat terbuka yang pasti akan mengubah permainan.

"David sangat hebat pada saat itu untuk apabila melakukan penyelamatan yang kami perlukan dan kemudian kami mengambil kesempatan.

"Saya fikir dia sangat konsisten sepanjang musim. Angka-angka itu adalah buktinya.

"Saya rasa masa gol pertama juga dia sangat membantu. Saya sangat gembira."

Raya kini memegang 13 rekod tanpa bolos dalam Liga Perdana musim ini - empat lebih banyak daripada penjaga gol lain - membantu Arsenal mencipta rekod kelab baharu dengan enam gol tanpa bolos liga di tempat lawan berturut-turut.

Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 21 April 2024 @ 10:49 AM