TZE Yong beraksi ke Sukan Olimpik 2024 terkubur selepas pemain ranking ke-18 dunia itu masih belum bersedia meneruskan latihan. FOTO ASWADI ALIAS
TZE Yong beraksi ke Sukan Olimpik 2024 terkubur selepas pemain ranking ke-18 dunia itu masih belum bersedia meneruskan latihan. FOTO ASWADI ALIAS
BERNAMA

Kuala Lumpur: Legenda badminton negara Datuk Rashid Sidek berasa simpati dengan nasib dialami perseorangan lelaki negara, Ng Tze Yong yang terpaksa melupakan hasrat membuat penampilan sulung di Sukan Olimpik edisi 2024 di Paris.

Pemenang pingat gangsa edisi 1996 di Atlanta berkata 'mimpi buruk' dialami Tze Yong juga satu kerugian buat negara yang tidak dapat menyenaraikan dua wakil dalam acara perseorangan lelaki pada temasya empat tahun sekali itu.

"Kalau saya tak dapat pergi ke Olimpik pun rasa kecewa tetapi nak buat macam mana kerana tiada rezeki untuk Tze Yong ke sana.

"Memang ada rasa rugi kita tiada dua wakil di Paris nanti. Saya percaya Persatuan Badminton Malaysia (BAM) sebolehnya mahu ada dua wakil tapi mahu tidak mahu kita harus terima hakikat ini dan fokus bantu Tze Yong persiapkan diri untuk kejohanan seterusnya sehingga Sukan Olimpik (Los Angeles 2028)," katanya kepada Bernama.

Ditanya sama ada penampilan di Los Angeles 2028 agak terlalu lewat buat pemain berusia 23 tahun itu menjejakkan kaki ke temasya Olimpik, Rashid menolak tanggapan sedemikian kerana faktor umur bukan kayu pengukur kepada kejayaan seseorang pemain di pentas sukan berprestij dunia.

Katanya, beliau menyumbang pingat buat negara di Atlanta 1996 sewaktu berusia 28 tahun manakala juara edisi iaitu Poul-Erik Hoyer Larsen dari Denmark juga mengecap kejayaan membanggakan buat negaranya pada umur 30 tahun.

"Sama seperti Datuk Lee Chong Wei, kali terakhir beliau menang pingat perak (Rio 2016) pun waktu itu berumur 33 tahun. Apa yang penting bergantung kepada seseorang pemain itu, jika rasa umur 30 tahun masih boleh bermain, terpulang padanya," katanya.

Justeru, bekas pemain negara berusia 55 tahun itu berharap Tze Yong dapat menumpukan sepenuh perhatian kepada proses pemulihan susulan pembedahan di bahagian belakang baru-baru ini sebelum benar-benar bersedia kembali ke gelanggang.

Beliau berkata pemain di ranking ke-18 dunia itu juga tidak boleh terburu-buru dan memaksa diri untuk segera beraksi bagi mengelakkan situasi lebih buruk menimpanya pada masa depan.

"Jagalah kesihatan dahulu, jika sudah pulih sepenuhnya boleh mulakan balik latihan penuh kerana kecederaan ini agak serius. Jangan paksa diri, jika semakin teruk nanti dikhuatiri boleh sampai tahap tidak boleh berjalan," katanya.

Semalam, BAM mengesahkan impian Tze Yong beraksi ke Sukan Olimpik 2024 terkubur selepas pemain ranking ke-18 dunia itu masih belum bersedia meneruskan latihan serta pertandingan peringkat tinggi yang berisiko memburukkan lagi kecederaan belakangnya.

Justeru BAM memaklumkan pakar bedah, ahli fisioterapi, jurulatih dan Tze Yong sendiri telah bersetuju pemain kelahiran Johor itu belum bersedia secara fizikal untuk Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BAC) 2024 di Ningbo, China pada 9 hingga 14 April ini yang menjadi medan terakhir buatnya layak ke Paris 2024.

Pemenang pingat perak perseorangan lelaki Sukan Komanwel 2022 itu dijadualkan memulakan kempen BAC 2024 menentang pemain Taiwan Wang Tzu Wei.

Tze Yong, yang berehat daripada sebarang aksi sejak Februari lepas, telah terkeluar daripada senarai kedudukan 16 pemain teratas dalam Race to Paris menjelang tarikh akhir kelayakan pada 28 April ini.

Pemain profesional Lee Zii Jia berada dalam kedudukan terbaik untuk beraksi buat kali kedua di pentas Olimpik selepas Tokyo 2020 apabila menduduki tangga ke-10 dalam carta Race to Paris dengan memungut 68,296 mata.

Sesebuah negara hanya boleh menghantar dua wakil bagi acara perseorangan, jika kedua-dua pemain berada pada kedudukan 16 teratas dalam ranking Race to Paris.

Sukan Olimpik 2024 dijadual membuka tirai secara rasmi pada 26 Julai dan berakhir 11 Ogos ini.

Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 31 Mac 2024 @ 9:20 PM