JURGEN Klopp. -FOTO AFP
JURGEN Klopp. -FOTO AFP
Agensi

London: Jurgen Klopp menyarankan barisan pemainnya untuk mempamerkan aksi 'permainan bola sepak terbaik' apabila mereka bertandang ke Bournemouth dalam Liga Perdana, Isnin ini.

The Reds akan berdepan pasukan Andoni Iraola yang kini menduduki kedudukan ke-12 liga namun hanya tewas satu daripada sembilan perlawanan terakhir mereka dalam semua pertandingan.

Klopp berkata, beliau kagum dengan apa yang dilakukan Iraola bersama Bournemouth.

Ia jelas akan menjadi satu permulaan yang sukar buat Klopp di Bournemouth selepas kehadiran pengurus itu dan semua perkara yang berlaku.

"Saya tidak tahu banyak tentang dia, tentang rakan sekerja dan kemudian pada permulaan musim dia menghasilkan keputusannya yang baik. Jika anda tidak benar-benar bersedia di Bournemouth, sesuatu boleh berlaku mereka akan mengubahnya.

"Itulah kejurulatihan sebenar, saya harus katakannya dan dia menemui cara untuk mengubah pasukan ini.

"Mereka mempunyai campuran pemain yang sangat baik, bermain bola sepak, mencari arah pada saat yang tepat, mereka menggunakan Dom Solanke sebaik mungkin, sokongan yang dia dapat dari bahagian tengah, dari sayap.

"Cara mereka bertahan, sangat bagus, sangat padat. Jadi, itu wajar. Ia akan menjadi permainan yang sukar, sudah pasti.

"Liverpool akan datang. Kerana kami mahu kami menunjukkannya. Kami bersedia untuk satu lagi perlawanan yang sukar di Liga Perdana," katanya.

Sementara itu Klopp berkata dia terkejut dengan kecederaan hamstring dialami bintang Liverpool Mohamed Salah ketika beraksi untuk Mesir di kejohanan Piala Negara-Negara Afrika.

Salah hanya terlepas 10 aksi Liga Perdana Inggeris (EPL) sepanjang enam setengah tahun bersama Liverpool.

Pemain berusia 31 tahun itu diketahui mempunyai tahap kecergasan yang tinggi sekali gus menyebabkan jurulatih Liverpool, Klopp terkejut apabila penyerangnya itu terpaksa dikeluarkan ketika Mesir seri 2-2 dengan Ghana.

Persatuan Bola Sepak Mesir mengesahkan dalam satu kenyataan bahawa Salah sekurang-kurangnya akan terlepas dua perlawanan di Piala Negara-Negara Afrika.

Pemain berusia 31 tahun itu dikeluarkan pada penghujung separuh masa pertama ketika seri 2-2 dengan Ghana.

Disebabkan itu dia akan tidak bermain dalam perlawanan terakhir kumpulan Isnin ini menentang Cape Verde dan mana-mana perlawanan peringkat 16 terakhir yang akan menyusulnya.

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 20 January 2024 @ 11:15 AM