SUAREZ pada sesi latihan pertama bersama Inter Miami. -FOTO Reuters
SUAREZ pada sesi latihan pertama bersama Inter Miami. -FOTO Reuters
AFP

Fort Lauderdale, Amerika Syarikat: Luis Suarez bersatu semula dengan bekas rakan sepasukannya di Barcelona, Lionel Messi dan berkata dia berharap perpindahannya ke Inter Miami akan meningkatkan peluangnya untuk bersaing dalam Copa America bersama Uruguay pada Jun.

Penyerang berusia 36 tahun itu turun pada sesi latihan pertamanya bersama kelab Major League Soccer berikutan perpindahannya dari kelab Brazil, Gremio.

Kehadiran Suarez membentuk kuartet bekas pemain Barca di Miami dengan pemain Sepanyol Jordi Alba dan Sergio Busquets sudahpun bersama kelab itu tahun lalu.

Penyerang itu yang juga pernah bermain dengan Ajax, Liverpool dan Atletico Madrid dalam kerjaya yang prolifik, menjaringkan 26 gol dalam semua pertandingan untuk Gremio musim lalu dan berkata dia menyasarkan kejayaan bersama kelab baharunya.

"Bola sepak sentiasa mengenai cabaran dan Inter Miami menunjukkan kepada saya peluang bagus untuk bermimpi memenangi MLS sesuatu yang tidak pernah dilakukan oleh kelab ini," katanya pada sidang akhbar selepas latihan.

Suarez yang dicadangkan oleh pemilik bersama Inter Miami, David Beckham, berkata dia "mempunyai mimpi besar" untuk musim baharu MLS yang bermula pada 21 Februari.

Tetapi dia juga gembira untuk mencari kawan lama di kelab barunya.

"Hakikat bahawa kami bertemu sekali lagi mengatakan banyak tentang persahabatan yang kami ada, tentang sejauh mana kami mengenali antara satu sama lain di atas padang.

"Kami perlu mencuba untuk menikmatinya dan mahu menang, iaitu DNA kami," katanya.

Suarez berkata bahawa teras utama yang menjadi pendekatan pengendali pasukan itu yang dilatih oleh bekas bos Barcelona dan Argentina, Gerardo 'Tata' Martino, adalah "mengajar anak muda berbakat di Inter Miami bahawa ia bukan tentang usia, ia mengenai komitmen, pengorbanan yang anda lakukan pada padang."

Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 14 January 2024 @ 10:03 AM