RAYA memberi reaksi pada perlawanan pagi tadi. FOTO Reuters
RAYA memberi reaksi pada perlawanan pagi tadi. FOTO Reuters
Reuters

Luton: Mikel Arteta enggan menyalahkan David Raya selepas penjaga gol itu hampir memberi kerugian buat Arsenal dalam kemenangan mendebarkan 4-3 bertemu Luton Town pada aksi Liga Perdana Inggeris (EPL) pagi tadi.

Penjaga gol dari Sepanyol itu, yang menggantikan Aaron Ramsdale selepas menyertai secara pinjaman daripada Brentford, dipersalahkan apabila Luton menjaringkan dua gol dalam masa lapan minit untuk mendahului perlawanan.

Dia terkeluar dari kedudukan ketika sepakan sudut minit ke-49 yang membolehkan Elijah Adebayo menjadikan kedudukan 2-2 dan kemudian melepaskan rembatan Ross Barkley yang meletakkan tuan rumah di hadapan.

Mereka bernasib baik apabila Kai Havertz menyamakan kedudukan dan kemudian Declan Rice menjaringkan gol kemenangan pada minit ketujuh masa kecederaan untuk meletakkan Arsenal di tangga teratas dengan kelebihan lima mata.

"Kami perlu mempertahankan situasi yang lebih baik sebagai satu pasukan. Ada perkara tertentu yang membawa kepada matlamat dan ia bukan mengenai menyalahkan seseorang, kami tidak pernah melakukannya, dan kami tidak akan melakukannya sekarang," kata Arteta kepada pemberita apabila ditanya mengenai prestasi Raya.

"Ia mengenai bagaimana pasukan bertindak balas terhadap perkara itu, kerana ia akan berlaku, dan saya suka tindak balas berkenaan."

Arteta lebih berminat untuk bercakap mengenai semangat pasukannya yang enggan keciciran mata di Kenilworth Road – tempat yang tidak pernah dimenangi Arsenal sejak 1984.

"Kami tidak mahu seri, kami mahu menang! Semangat itu, tenaga itu, risiko dan emosi yang kami letakkan di padang, anda boleh merasakannya," kata Arteta.

"Hari ini kami melepaskan beberapa gol yang akan membuatkan kami kecewa tetapi itu juga sebahagian daripadanya. Ia akan berlaku dan bagaimana kami bertindak balas terhadapnya, dan ia sangat bagus."

Satu-satunya kecacatan pada malam yang hebat untuk Arsenal ialah berita bahawa Takehiro Tomiyasu, yang tidak dapat bermain selepas mengalami kecederaan.

"Kami sudah membuat imbasan, dan ia bukan berita baik. Dia mengalami kecederaan di betisnya, dan dia akan diketepikan buat sementara waktu," kata Arteta.​

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 6 Disember 2023 @ 10:47 AM