RAMSDALE hanya duduk di bangku simpanan ketika bertemu Everton. FOTO AFP
RAMSDALE hanya duduk di bangku simpanan ketika bertemu Everton. FOTO AFP
Agensi

London: Ian Wright menyokong sistem penggiliran penjaga gol yang diterapkan Mikel Arteta selepas penampilan sulung David Raya menentang Everton tetapi menjangkakan Aaron Ramsdale akan kembali untuk dua perlawanan Arsenal seterusnya.

The Gunners menamatkan penantian sekian lama mereka untuk mencatatkan kemenangan di Goodison Park selepas menundukkan Everton 1-0, awal pagi semalam hasil jaringan tunggal pemain gantian, Leandro Trossard.

Raya diberi peluang beraksi buat kali pertama dan tidak banyak menerima ancaman daripada barisan serangan Toffees yang semenangnya agak tumpul.

Wright menjangkakan Ramsdale akan diberi peluang beraksi untuk pertembungan Liga Juara-Juara menentang PSV, awal pagi Khamis ini serta derby utara London minggu depan selain merasakan kedua-dua penjaga gol itu boleh ditukar tanpa mengganggu barisan pertahanan.

Bercakap bersama Premier League Productions, Wright menjelaskan: "Bagi saya, Ramsdale mungkin akan bermain apabila menentang PSV.

"Apa yang perlu dihadapi oleh Mikel sekarang ialah setiap minggu orang ramai akan berfikir sama ada Ramsdale atau Raya akan diturunkan.

"Perkara utama ialah mereka tidak mempunyai banyak perbezaan. Jadi ia tidak membuatkan pemain pertahanan perlu berfikir dengan cara berbeza.

"Tetapi ia akan menjadi persoalan yang mungkin Mikel akan hadapi sepanjang masa iaitu siapa yang akan dia diturunkan?

"Pada Khamis ini saya fikir Ramsdale akan diberi peluang dan dia akan bermain untuk perlawanan selepas itu (menentang Tottenham Hotspur)."

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 19 September 2023 @ 8:14 AM