HERNANDEZ kembali beraksi bersama Les Blues. FOTO AFP
HERNANDEZ kembali beraksi bersama Les Blues. FOTO AFP
Reuters

Paris: Pemain pertahanan Lucas Hernandez dipanggil semula menyertai skuad Perancis untuk perlawanan kelayakan Euro 2024 menentang Ireland dan perlawanan persahabatan menentang Jerman, manakala pemain tengah N'Golo Kante dan Paul Pogba tidak tersenarai.

Hernandez diketepikan selama beberapa bulan musim lalu selepas mengalami keretakan ligamen pada Piala Dunia, tetapi dia sudah bermain tiga perlawanan Ligue 1 untuk Paris St Germain musim ini selepas berpindah menyertai juara Perancis itu Julai lalu.

Pertahanan Arsenal, William Saliba juga kembali menyertai skuad, selepas pulih daripada kecederaan belakang yang menyebabkan dia tidak dapat beraksi awal tahun ini.

Kante, pemenang Piala Dunia 2018 yang menyertai kelab Liga Pro Saudi Al-Ittihad pada Jun, diketepikan daripada skuad.

Pemain berusia 32 tahun itu menangani beberapa masalah kecederaan dalam beberapa tahun kebelakangan ini, membuat hanya dua penampilan untuk Perancis sejak 2022.

"Dia bermain semula, dia bermain beberapa perlawanan berturut-turut, bukan kesemuanya perlawanan penuh, dengan tahap liga yang baik, walaupun suhu tinggi, itu tidak ideal," kata jurulatih Perancis Didier Deschamps kepada pemberita.

"(Kante) masih layak untuk dipilih, tetapi pada perhimpunan ini saya mengambil pilihan untuk mengesahkan pemain muda yang telah bertindak balas dengan baik kepada jangkaan peringkat tertinggi."

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 31 Ogos 2023 @ 10:32 PM