RONALDO ketika dipekenalkan secara rasmi oleh Al-Nassr. FOTO Agensi
RONALDO ketika dipekenalkan secara rasmi oleh Al-Nassr. FOTO Agensi
Agensi

London: Ketika Lewis Hamilton berusaha untuk mendapatkan lanjutan kontrak bernilai £250 juta (RM1.48 bilion) selama lima tahun di Mercedes, timbul persoalan di mana kedudukannya berbanding bintang sukan utama yang lain.

Hamilton kekal individu paling berpengaruh di F1 dan ketika dia bergelut untuk bersaing dengan Max Verstappen di atas litar, kontrak baharu itu akan menyaksikannya memintas pemandu Belanda itu di luar trek.

Bagaimanapun kontrak itu tidak mampu meletakkannya di kedudukan pertama di kalangan personaliti sukan menerima kontrak paling lumayan, namun dengan pendapatan £50 juta (RM297.2 juta) setahun, dia berada dalam kedudukan empat teratas.

Bola sepak pastinya mendominasi kedudukan itu, lebih-lebih lagi dengan tawaran lumayan dari kelab Arab Saudi ketika ini, selepas ia dimulakan oleh Cristiano Ronaldo, yang berhijrah dari Manchester United ke kelab Al-Nassr.

Kontrak pemenang Ballon d'Or lima kali itu bernilai £173 juta (RM1.028 bilion) setahun sekali gus menyaksikannya menduduki tangga teratas menerima gaji tahunan tertinggi dalam dunia sukan.

Tindakan Ronaldo menyaksikan beberapa pemain berstatus bintang mahu mengikut jejak langkahnya.

Bekas pemain tengah Chelsea, N'Golo Kante sebagai contohnya, berjaya meningkatkan pendapatannya selepas berhijrah ke Al-Ittihad.

Pemain bola sepak Perancis itu difahamkan akan menerima gaji sebesar £86 juta (RM511.2 juta) setahun untuk kontrak selama dua tahun di Arab Saudi.

Salah seorang rakan sepasukan baharunya ialah pemenang Ballon d'Or, Karim Benzema, yang berhijrah dari Real Madrid dengan kontrak £86 juta (RM511.2 juta) setahun.

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 24 Jun 2023 @ 10:17 PM