MESSI disarankan untuk memikirkan semula jika memilih MLS. -FOTO Reuters
MESSI disarankan untuk memikirkan semula jika memilih MLS. -FOTO Reuters
AFP

Miami: Jika Lionel Messi, seperti yang diperkatakan oleh beberapa laporan, mempertimbangkan tawaran untuk menyertai Inter Miami maka dia mungkin akan berasa seperti bermain bersama Argentina apabila rakan senegara Argentinanya kini mengambil alih pasukan MLS itu.

Miami yang sedang bergelut memecat jurulatih mereka, Phil Neville dan pembantunya yang berpengalaman dari Amerika, Jason Kreis dan melantik Javier Morales untuk mengambil alih pasukan sebagai ketua jurulatih sementara.

Kini kelab itu dikendalikan oleh bekas pemain Argentina iaitu Morales, jurulatih penjaga gol Sebastian Saja yang bermain empat kali untuk pasukan kebangsaan dan lapan tahun dengan kelab Argentina, San Lorenzo.

Federico Higuain, abang kepada bekas penyerang Argentina dan Real Madrid Gonzalo, ialah ketua jurulatih pasukan simpanan Inter, dibantu rakan senegaranya Cristian Raul Ledesma.

Terdapat beberapa pemain Amerika Selatan dalam skuad itu termasuk pertahanan Argentina, Franco Negri dan penyerang Nicolas Stefanelli manakala prospek muda paling cerah kelab itu, Benjamin Cremaschi yang dilahirkan di Miami, dipanggil ke kem Argentina Bawah 20 pada Disember.

Adakah ia hanya kebetulan ketika kontrak Messi bersama Paris St Germain turut tamat dan dikaitkan dengan tawaran dari Miami serta pilihan lebih lumayan bersama kelab Arab Saudi dengan Miami memilih bekas pemain Argentina bertanggungjawab ke atas pasukan itu.

Tetapi idea bahawa Messi yang berusia 35 tahun mungkin berpindah ke Florida Selatan, menjelang pertandingan final Copa America, di Amerika Syarikat pada 2024, tidak digalakkan oleh kelab lain atau oleh Major League Soccer sendiri.

Sementara itu Neville berkata dia bertanggungjawab ke atas prestasi pasukan tetapi mengakui kecewa selepas anaknya yang disenaraikan dalam skuad pasukan utama selepas menjadi sebahagian daripada sistem remaja Miami menjadi sasaran.

"Tanggungjawab itu bermula dengan dan berakhir dengan saya," katanya.

"Jika anda tidak berpuas hati, pukul pengurus. Jangan pergi untuk salah seorang anak kecil saya. Itu menyakitkan dan itu peribadi," kata Neville.

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 2 Jun 2023 @ 9:38 AM