KEPUTUSAN buruk di tempat lawan buat Inter tertekan. FOTO AP
KEPUTUSAN buruk di tempat lawan buat Inter tertekan. FOTO AP
AFP

Milan: Simone Inzaghi berada dalam situasi mungkin dipecat ketika pasukannya, Inter Milan bertandang ke Porto cuba mara ke peringkat suku akhir Liga Juara-Juara dan mengubah keputusan buruk di tempat lawan.

Kekalahan 1-2 di Spezia yang diancam penyingkiran adalah pencapaian buruk terbaharu di San Siro dan meninggalkan Inter sekali lagi 18 mata di belakang Napoli yang berpeluang untuk juara.

Inzaghi dan pasukannya diejek dan dihina oleh penyokong Inter yang hadir di Stadio Picco, yang terpaksa menyaksikan anak lelaki ikon AC Milan, Paolo Maldini, menjaringkan gol pembukaan.

Inter hanya bertahan di tempat kedua dalam liga utama Itali kerana Lazio gagal menang di Bologna, tetapi usaha mereka untuk layak ke Liga Juara-Juara musim depan dirosakkan oleh prestasi mereka di tempat lawan yang mengerikan.

Inzaghi berkata mereka tidak boleh tidur lena selepas kekalahan kelapan musim ini dalam Serie A, yang menjadikan jumlah gol mereka dibolosi kepada 24 dalam 13 perlawanan liga di tempat lawan.

"Kami tidak gembira dengan keputusan kami di luar San Siro. Tahun lepas ia adalah cerita yang berbeza," kata Inzaghi.

"Kami mempunyai beberapa keputusan hebat di tempat lawan, seperti di Barcelona (seri 3-3), dan kami tahu kami perlu mempamerkan prestasi hebat jika kami akan ke suku akhir."

Kegagalan pertahanan Inter turut hadir dalam kempen peringkat kumpulan Liga Juara-Juara dengan bolos lima gol dalam perlawanan di Barcelona dan Bayern Munich.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 13 Mac 2023 @ 12:37 PM