HOWE (tiga dari kiri) mengakui Newcastle masih ada kekurangan. FOTO Reuters
HOWE (tiga dari kiri) mengakui Newcastle masih ada kekurangan. FOTO Reuters
Reuters

London: Kemarau hampir 70 tahun trofi domestik Newcastle United akan berlanjutan sedikit lagi selepas kalah di final Piala Liga pagi tadi kepada Manchester United di Wembley.

Sekali lagi Magpies dilihat masih ada kekurangan untuk menjulang trofi.

Sejak muncul juara Piala FA 68 tahun lalu, Newcastle tiga kali muncul naib juara di kejohanan itu dan sekarang tumpas buat kali kedua di final Piala Liga.

Terdapat keyakinan yang tulen bahawa Newcastle menuju ke arah yang betul di bawah Eddie Howe, walaupun pengurus itu sendiri berkata mereka masih mempunyai perjalanan yang panjang.

"Ia adalah satu proses, kami mahu berada di sini secara tetap. Masih jauh lagi untuk menjadi pasukan yang kami inginkan," kata Howe.

"Kami boleh berbangga dengan prestasi kami tetapi kami tidak cukup klinikal. Walaupun kami tidak mahu perlawanan akhir menjadi gangguan. Pemain memberikan segala-galanya."

Tiada banyak aksi di antara kedua-dua pasukan pada separuh masa pertama tetapi gol oleh Casemiro dan percubaan Marcus Rashford yang tidak tepat melemahkan Newcastle sebelum rehat.

Mereka bertindak balas dengan baik selepas rehat tetapi ketajaman di depan gawang berjaya dikawal dengan baik oleh United.

Tetapi Howe, yang mencapai transformasi yang luar biasa sejak mengambil alih ekoran pengambilalihan kelab pada akhir 2021, berkata bahawa mereka akan mengambil positif daripada kekalahan berkenaan.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 27 Februari 2023 @ 10:37 AM