RAPHINHA sebelum ini turut dikaitkan dengan Barca selain Chelsea dan Arsenal. FOTO Agensi
RAPHINHA sebelum ini turut dikaitkan dengan Barca selain Chelsea dan Arsenal. FOTO Agensi
Agensi

London: Chelsea dilaporkan merampas usaha Arsenal yang memburu sayap Leeds United, Raphinha apabila pemain berkenaan dikatakan menuju ke Stamford Bridge dengan nilai £60 juta (RM320 juta).

Walaupun kelab Liga Perdana Inggeris (EPL) itu bersetuju dengan bayaran berkenaan, perbincangan kini sedang melalui pihak pemain kerana mereka ingin bersetuju dengan syarat peribadi.

Arsenal sentiasa dikaitkan dengan pemain sayap itu dan tawaran pembukaan mereka ditolak oleh Leeds, membolehkan Chelsea hadir untuk mencuba nasib.

Kelab lain yang turut meminati untuk membawa pemain berkenaan, Barcelona, diketepikan dalam perbincangan sebelum ini walaupun mempunyai hubungan akrab dengan ejennya, Deco.

Pemain sayap itu bukan satu-satunya pemain diintai Chelsea kerana kelab itu masih berhubung dengan pemain seperti Raheem Sterling, Ousmane Dembele, dan rakan senegara Brazil, Richarlison.

Sterling mahu menjadi pemain kesebelasan utama yang konsisten dalam pasukan dan melihat Chelsea sebagai tempat yang sempurna manakala Manchester City melaporkan gembira untuk melepaskan pemain sayap itu pergi dengan nilai £50 juta (RM266 juta), angka yang sama dengan Gabriel Jesus.

Raphinha akan menjadi pemain utama pertama Todd Boehly sejak mengambil alih Chelsea dan sedang membentuk semula mengikut visinya sendiri.

Sementara itu, Leeds nampaknya sedang mengumpul modal untuk melabur dalam memancing pemain lain selepas turut menyerahkan Kalvin Phillips kepada Manchester City.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 30 Jun 2022 @ 10:22 AM