HAZIQ Alzam menandatangani kontrak dengan kelab profesional Liga Turki, Karagumruk SK, semalam.
HAZIQ Alzam menandatangani kontrak dengan kelab profesional Liga Turki, Karagumruk SK, semalam.
Firdaus Hashim


Kuala Lumpur: Belgium sudah, Sepanyol sudah, Jerman sudah, Bosnia pun sudah.

Kini Liga Turki pula menyaksikan seorang lagi ubi muda negara, Muhammad Haziq Alzam berjaya melebarkan sayapnya di benua Eropah.

Haziq, 18, secara rasmi menandatangani kontrak bersama kelab divisyen satu Turki, Karagumruk SK, semalam, sekali gus menambah bilangan pemain muda negara di Eropah.

Sebelum ini, beberapa pemain sudah berada di luar negara antaranya Luqman Hakim Shamsudin dengan KV Kortrijk di Belgium; Allee Putra Azril bersama Malaga City di Sepanyol; Annil Vigneswaran dengan SGV Freiberg di Jerman dan Muhamamad Rafieq Al-Amzar Zulkifeli di Liga Bosnia dengan kelab NK Zvijezda Gradacac.

Haziq mengakui apabila mendapat tawaran itu melalui ejen, dia agak terkejut dan terasa seperti bermimpi.

"Kemudian saya berasa teruja dan amat bersyukur kerana tawaran ini datang dari kelab liga utama di Turki, Alhamdulillah.

"Sememangnya saya sudah lama bercita-cita ingin bermain di kelab Eropah dan apabila sudah menjejakkan kaki di Istanbul ini, terasa seperti impian saya akan menjadi kenyataan," katanya ketika dihubungi Arena Metro.

Untuk rekod, Karagumruk SK adalah sebuah kelab paling lama di Turki yang hampir mencecah 96 tahun penubuhannya.

Karagumruk SK atau diberi jolokan skuad The Black Red adalah antara pencabar utama Liga Turki bersama Galatasaray, Fenerbahce dan Besiktas yang sering mewarnai saingan Liga Juara-Juara Eropah dan Liga Europa.

Haziq yang beraksi di bahagian tengah mengakui bersedia memperkuatkan skuad kebangsaan pada masa depan jika khidmatnya ditagih.

Namun buat masa ini, Haziq mahu memberi sepenuh tumpuan dengan kelab barunya dengan menyasarkan untuk cuba memecah masuk ke skuad utama.

"Saya bercadang untuk meneruskan karier bola sepak di benua Eropah dan mungkin dalam tempoh dua hingga tiga tahun sebelum kembali ke Malaysia.

"Sekiranya mendapat panggilan skuad negara saya amat berbesar hati dan sedia berkhidmat kerana itu adalah cita-cita saya sejak kecil," katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 19 Mei 2022 @ 5:17 PM