TRENT Alexander-Arnold. -FOTO AFP
TRENT Alexander-Arnold. -FOTO AFP
AFP

Vila-real: Pemain pertahanan Liverpool, Trent Alexander-Arnold mengakui Villarreal membuatkan hidup 'sangat sukar' buat skuad bimbingan Jurgen Klopp sebelum mereka berjaya mara ke fina Liga Juara-Juara ketiga dalam tempoh lima tahun.

Reds mendahului 2-0 pada separuh akhir pertama minggu lalu di Anfield namun dua gol pada separuh masa pertama di Sepanyol daripada Boulaye Dia dan Francis Coquelin berjaya menyamakan agregat.

Liverpool kembali lebih baik pada separuh masa kedua di La Ceramica apabila meledakkan tiga gol hasil jaringan Fabinho, Luis Diaz dan Sadio Mane untuk mereka melakar kemenangan 3-2 dan menang dengan agregat 5-2.

"Kami nampaknya tidak pernah menjadikan separuh akhir Liga Juara-Juara mudah bagi kami. Sukar, sangat sukar," kata Alexander-Arnold.

"Kami datang ke sini dan mereka bermain dengan sangat baik. Kami berkumpul pada separuh masa pertama dan kami melakukan apa yang perlu kami lakukan pada separuh masa kedua."

Liverpool kini berusaha untuk merangkul empat kejuaraan dalam satu musim, namun kelihatan berada dalam bahaya apabila ketinggalan dua gol selepas 45 minit beraksi.

"Kami tidak pernah bermain bola pada separuh masa pertama seperti itu dan tidak mengambil sebarang bola kedua.

"Mereka bermain seperti yang mereka mahukan dan kami pula membenarkan mereka melakukannya," kata Alexander-Arnold.

"Separuh masa kedua kami keluar dan mengawal bola dengan lebih baik. Kami bangkit semula dan menukar bola kepada jaringan dan menyelesaikan tugas itu."

Juara Eropah enam kali, Liverpool akan menentang sama ada musuh Liga Perdana Manchester City atau Real Madrid di final yang akan berlangsung di Paris pada 28 Mei ini.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 4 Mei 2022 @ 9:10 AM