MAGUIRE ketika perlawanan menentang Liverpool di Anfield,  19 April lalu. FOTO AFP
MAGUIRE ketika perlawanan menentang Liverpool di Anfield, 19 April lalu. FOTO AFP
BERNAMA

Kuala Lumpur: Ancaman bom terhadap kapten Manchester United (MU) Harry Maguire susulan prestasi hambar kelab Inggeris itu menentang Liverpool dalam saingan Liga Perdana pada Selasa menjadi topik trending di Twitter dalam kalangan peminat MU di Malaysia.

Meskipun ramai peminat bola sepak mengkritik Maguire akibat kekalahan pasukannya menentang Reds 4-0 di laman Liverpool di Anfield, sebahagiannya membela kapten itu dan meminta agar tidak berputus asa serta terus berusaha mempamerkan aksi lebih baik dalam perlawanan akan datang.

Seorang pengguna twitter Aditya Rajkumar yang menggunakan akaun @Nobody_8272 menerusi ciapan tweetnya berkata: "Saya hanya mahu memberitahu Harry Maguire meskipun anda pemain pertahanan yang teruk, tiada siapa harus memperlakukan anda seperti itu. Tiada siapa patut menerima ugutan bunuh dan saya sangat berharap tiada perkara buruk berlaku kepada dia atau keluarganya. Kekal tabah."

Mohd Firas menerusi akaun @ohhfiras dalam ciapannya berkata: "Jika Harry Maguire boleh menjadi pemain bola sepak profesional, sila jangan berputus asa dengan impian anda. Anda boleh lakukan lebih baik."

Akif meluahkan kekecewaannya terhadap prestasi Maguire yang tidak memberangsangkan melalui akaun @akifmuller96 dengan berkata: "Jual Harry Maguire laa ManUtd. Apa yang dia lakukan sehingga layak bermain untuk kelab, apatah lagi menjadi kapten. Sungguh memalukan."

Sementara itu, Muhd ​​Aliff mengulas mengenai ancaman bom serta menyuarakan kekesalan terhadap sikap peminat bola sepak masa kini.

"Kita semua bersetuju tentang betapa hambarnya prestasi Maguire musim ini, tetapi itu (ancaman bom) terlalu melampau," ciapnya.

Media antarabangsa melaporkan bahawa polis telah dipanggil ke rumah Maguire selepas pemain pertahanan itu menerima ancaman bom di rumahnya.

Maguire membuat laporan polis berhubung ancaman itu di balai Polis Cheshire, dan pihak polis melakukan pemeriksaan di rumah pemain antarabangsa England itu pada petang Khamis sebelum mengesahkan "tiada barang mencurigakan" ditemui.

Maguire mempunyai dua orang anak kecil dengan tunangnya Fern Hawkins.

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 22 April 2022 @ 6:08 PM