ADIB sertai TFC. FOTO Osman Adnan
ADIB sertai TFC. FOTO Osman Adnan
Malik Muhamad


Kuala Terengganu: Bekas pemain Johor Darul Ta'zim II (JDT II), Muhammad Adib Zainuddin menjadi pemain tempatan pertama diikat Terengganu FC (TFC) bagi mengukuhkan benteng pertahanan skuad itu musim depan.

Bekas kapten skuad kebangsaan Bawah 22 Tahun (B-23) kebangsaan kelahiran Mersing itu mengikat kontrak selama dua musim bersama skuad kendalian Nafuzi Zain itu.

Ketua Pegawai Eksekutif, Terengganu Football Club (TFC) Sdn Bhd, Ab Rasid Jusoh berkata, kehadiran bekas tonggak Harimau Malaya itu bakal memberi impak besar pada benteng pertahanan bagi menggantikan tempat Muhammad Mohd Fauzi yang memilih untuk berhijrah dengan pasukan lain musim depan.

"Muhammad Adib menjadi pemain tempatan pertama yang kita tandatangani sebagai persediaan menjelang aksi Liga Malaysia (Liga M) musim depan.

"Kehadiran pemain tinggi lampai itu diharapkan dapat memberikan variasi di jentera pertahanan sekali gus dapat memantapkan lagi kubu pasukan dalam misi memburu kedudukan lebih baik dalam Liga Super dan Piala Malaysia musim depan," kata Ab Rasid.

Beliau berkata, pemain berusia 26 tahun itu memilih TFC disebabkan beberapa faktor termasuk berkeyakinan skuad Penyu itu mampu menjadi salah satu pencabar terkuat sebagaimana musim ini.

"Selain itu keinginan untuk menimba pengalaman baharu bersama pasukan dari Pantai Timur itu juga turut mendorong pemain pertahanan tengah itu memilih pasukan dari Terengganu," katanya.

Berdasarkan rekod, pemain itu pernah menyarung jersi pasukan Harimau Muda C, UiTM, Felcra FC dan pasukan kebangsaan sebelum kembali bersama pasukan negeri kelahirannya pada 2018.

Pemain itu dijangka bakal bergandingan dengan pertahanan import yang masih lagi menjadi buruan skuad itu selain pertahanan sedia ada kelahiran Kelantan, Shahrul Nizam Ros Hasni.

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 14 Disember 2021 @ 7:54 PM