Penyerang England, Raheem Sterling pamer aksi menakjubkan di Euro 2020. FOTO AFP
Penyerang England, Raheem Sterling pamer aksi menakjubkan di Euro 2020. FOTO AFP
Agensi

London: Manchester City dilaporkan meletakkan Raheem Sterling dalam senarai untuk dijual, ketika skuad Citizen berusaha mengumpul dana yang diperlukan untuk menandatangani penyerang Tottenham Hotspur, Harry Kane dan bintang Aston Villa, Jack Grealish pada musim panas ini.

Skuad kendalian Pep Guardiola dikatakan bersungguh-sungguh untuk memastikan perjanjian Kane dan Grealish mengikut pasaran terkini tetapi perlu menjual beberapa pemain tonggak mereka untuk melaksanakannya.

Menurut The Athletic, juara Liga Perdana Inggeris itu meletakkan Sterling dalam senarai perpindahan, sekalipun penyerang berkenaan beraksi cemerlang bersama England pada Kejohanan Eropah, baru-baru ini.

Pemain berusia 26 tahun itu meledak tiga gol dan menghasilkan satu bantuan gol dalam tujuh penampilan buat Three Lions di Euro 2020, tetapi bergelut mempamerkan prestasi di peringkat kelab pada musim lalu.

Penyerang itu mempunyai baki dua tahun kontrak di Stadium Etihad tetapi bernilai tinggi dalam pasaran perpindahan berdasarkan usia dan kemampuannya.

Sterling menjaringkan 114 gol dan melakukan 87 bantuan gol dalam 292 penampilan buat Man City sejak menyertai kelab itu dari Liverpool pada musim panas 2015.

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 17 Julai 2021 @ 11:39 AM