MORA mahu pemainnya awasi kelibat pemain muda TFC.
MORA mahu pemainnya awasi kelibat pemain muda TFC.
Firdaus Hashim


Kuala Lumpur: Johor Darul Ta'zim (JDT) dan Terengganu FC (TFC) menghormati kekuatan satu sama lain menjelang pertembungan dua pasukan teratas Liga Super di Stadium Sultan Ibrahim, Iskandar Puteri, malam esok.

Ketua jurulatih JDT, Benjamin Mora berkata lawannya, TFC pasukan yang perlu diberi perhatian selepas prestasi cemerlang dipamerkan pemain-pemain muda di bawah kendalian Nafuzi.

Baginya, mana-mana pasukan yang sering kali berdepan JDT, pasti mereka akan tampil dengan motivasi berbeza dan mereka perlu lebih berwaspada sambil tidak boleh memandang rendah akan kemampuan lawan.

''Setiap pasukan yang berdepan JDT, keyakinan pasukan itu akan meningkat tanpa mengambil kira di mana kedudukan mereka di dalam liga buat masa sekarang ini. Jurulatih Nafuzi sudah melakukan satu tugasan yang baik dengan pemain-pemain muda namun kami positif boleh meneruskan apa yang kami lakukan di Stadium Sultan Ibrahim,'' katanya.

Sebagai rekod, pertemuan tunggal kedua-dua pasukan di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin musim lalu memperlihatkan JDT menang tipis 1-0 menerusi gol awal jaringan Safawi Rasid pada minit kelima.

NAFUZI gesa pemainnya tidak terlalu hormati reputasi JDT.
NAFUZI gesa pemainnya tidak terlalu hormati reputasi JDT.

Ini juga kali pertama Terengganu bertandang ke Stadium Sultan Ibrahim kerana pertemuan terakhir di Johor adalah di Stadium Tan Sri Dato Haji Hassan Yunos, Larkin pada 2019 dengan kedua-dua pasukan terikat 3-3.

Buat masa ini, JDT (23 mata) mempunyai kelebihan lima mata ke atas Terengganu FC (18 mata) dan tiga mata dalam perlawanan ini buat mana-mana pasukan pasti akan memberikan kesan kepada persaingan kejuaraan Liga Super.

Manakala di kem TFC, Nafuzi Zain lebih selesa dengan pendekatan merendah diri sambil menegaskan JDT berada dalam kelas tersendiri jika hendak dibandingkan dengan pasukannya.

Tambahnya, beliau cuma mengharapkan keyakinan daripada pemain-pemainnya untuk berikan saingan dan tidak terlalu menghormati lawan semasa bersaing di atas padang.

''Kalau hendak dibandingkan dengan TFC dengan JDT, rasanya tidak boleh hendak dibandingkan kerana mereka sudah mempunyai pemainsama dalam tempoh dua ke tiga tahun ini.

''Jadi sudah tentu daripada aspek persefahaman dan pemain, mereka ada kualiti tetapi jika pemain saya ada sentiasa yakin semasa memegang bola ketika permainan, saya rasa tidak ada masalah untuk kita bersaing.

''Cuma pesanan saya kepada pemain, mereka kena berikan fokus sejak minit pertama permainan lagi kerana lawan sering kali mampu meraih gol di minit-minit awal, jadi mereka perlu sentiasa berdisiplin mengikut arahan diberikan. Bagi perlawanan esok, saya sudah boleh gunakan khidmat Faisal Halim yang pulih kecederaan selain Faiz Nasir juga bersama pasukan kali ini,'' kata Nafuzi.

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 23 April 2021 @ 5:14 PM