TANG Jie (kanan) dan Ee Wei lepasi pusingan pertama Sukan Asia. FOTO AFP
TANG Jie (kanan) dan Ee Wei lepasi pusingan pertama Sukan Asia. FOTO AFP
Fabian Peter


Hangzhou: Disebabkan acara Sukan Asia diadakan empat tahun sekali, beregu campuran negara, Chen Tang Jie-Toh Ee Wei, mahu memanfaatkannya sebaik mungkin.

Hari ini, pemain nombor sembilan dunia itu memulakan kempen Sukan Asia Hangzhou dengan cemerlang apabila mereka berjaya mengatasi Andy Kwek-Crystal Wong dari Singapura 21-17, 21-13 pada pusingan pertama di Gimnasium Binjiang di sini.

Tang Jie-Ee Wei, yang tidak terbabit dalam acara berpasukan lelaki dan wanita, menyatakan bahawa mereka berlatih dua kali sehari untuk mengekalkan kecergasan dan bersedia untuk acara individu.

"Kami berada di sini di Hangzhou selama seminggu, tetapi kami berlatih dua kali sehari, seperti yang selalu kami lakukan, untuk memastikan kami bersedia bagi acara individu.

"Hari ini adalah perlawanan kompetitif pertama kami di sini, dan ia memerlukan sedikit masa untuk kami mencari rentak kami.

"Perlawanan pertama agak sengit, kerana kedua-dua pasangan masih mencari rentak permainan. Kami lebih mantap pada set kedua selepas mendapat beberapa nasihat daripada jurulatih kami.

"Secara keseluruhan, kami gembira mendapat kemenangan ini. Sukan Asia adalah acara yang besar bagi kami, kerana ia hanya diadakan setiap empat tahun sekali.

"Kami benar-benar ingin menganggapnya sebagai perlawanan penting," kata Tang Jie.

Tang Jie-Ee Wei, akan menentang K Sai Praneeth-Tanisha Crasto dari India seterusnya mencari tempat ke suku akhir.

Turut mara ke pusingan kedua ialah gandingan profesional, Goh Soon Huat-Shevon Lai.

Bekas beregu campuran nombor satu negara itu, hampir tidak mengeluarkan peluh, selepas lawan mereka dari India, Rohan Kapoor-N.Sikki Reddy, menarik diri daripada perlawanan kerana kecederaan.

Soon Huat-Shevon akan berdepan wakil Thailand, Supak Jomkoh-Supissara Paewsampran bagi aksi pusingan kedua.

Sementara itu, bekas pemenang pingat gangsa Kejohanan Dunia, Ong Yew Sin-Teo Ee Yi tersingkir selepas tewas 16-21, 19-21 kepada penyandang juara Olimpik, Lee Yang-Wang Chi Lin dari Taiwan.

Antara yang melepasi pusingan pertama termasuk bekas juara Seluruh England, Lee Zii Jia, bekas juara dunia, Aaron Chia-Soh Wooi Yik, dan bekas juara remaja dunia dua kali, Goh Jin Wei.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 2 Oktober 2023 @ 9:06 PM