Agensi

London: Khabib Nurmagomedov mendedahkan cita-citanya untuk menjadi Floyd Mayweather MMA sebelum bersara daripada UFC.

Legenda tinju, Mayweather bersara daripada sukan itu dengan rekod hebat 50-0 selepas menewaskan Conor McGregor pada Ogos 2017.

Nurmagomedov yang turut menewaskan Notorious pada Oktober 2018 kini memegang rekod 28-0 di oktagon.

Dia berusaha melebarkan catatan itu kepada 29 apabila mempertahankan gelaran lightweight dengan menentang Justin Gaethje di UFC 254 pada Sabtu ini.

Dia juga memasang impian bertarung dengan Georges St-Pierre tahun depan sebelum bersara tetapi sebelum itu, Khabib mahu menjadi jaguh terbilang MMA.

Bercakap kepada Yahoo! Sports, atlet Dagestan itu berkata: ''30-0 satu pencapaian hebat. Tampak menarik. 30-0, OK. Ia akan menjadi rekod mengagumkan, ia seperti Mayweather di MMA.

''Kita tunggu, saya makin hampir...OK, saya habiskan Justin Gaethje, saya tamatkan seorang lagi lawan, saya dominasi dia.

''Saya rasa nama saya akan selalu menjadi sejarah kerana dua tahun lalu apa yang berlaku (ketika menentang McGregor) tidak akan dilupakan.

''Malah selepas 50 tahun, orang akan tetap tonton pertarungan itu dan akan kagum. Ia seperti aksi Muhammad Ali menentang Joe Frazier di Manila. Orang tidak pernah lupa pertarungan ini.''

Khabib menambah: ''Saya telah pun berada dalam sejarah tetapi saya perlukan legasi. Untuk legasi, Justin Gaethje adalah lawan hebat ketika ini.''

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 19 Oktober 2020 @ 11:55 PM