LITAR Sepang sepi seketika daripada sebarang aktiviti sukan pemotoran.
LITAR Sepang sepi seketika daripada sebarang aktiviti sukan pemotoran.
BERNAMA

PERSATUAN Permotoran Malaysia (MAM) memutuskan untuk menangguhkan semua penganjuran aktiviti sukan permotoran ke satu tarikh yang akan ditentukan kelak.

Menurut MAM dalam kenyataan hari ini, keputusan tersebut dibuat berdasarkan nasihat daripada kerajaan Malaysia, Persekutuan Automobil Antarabangsa (FIA) dan Persekutuan Motosikal Antarabangsa (FIM).

“MAM akan terus memantau situasi semasa dan sentiasa memaklumkan maklumat terkini kepada komuniti sukan permotoran .

“Kami berharap semua dapat mengambil langkah pencegahan yang lebih rapi dan menjaga kebersihan sepanjang tempoh ini,” menurut MAM.

Semalam, kerajaan memutuskan agar semua perhimpunan termasuk mesyuarat antarabangsa, acara sukan, sosial dan keagamaan ditangguhkan atau dibatalkan mengikut kesesuaian sehingga 30 April berikutan penularan Covid-19.

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, keputusan itu akan diteliti semula sekiranya situasi Covid-19 bertambah baik.

Sementara itu, Litar Antarabangsa Sepang (SIC) juga membuat keputusan untuk membatalkan atau menangguhkan semua acara yang berlangsung di Litar Sepang hingga ke satu masa yang akan ditentukan kemudian.

Keputusan itu menyebabkan penganjuran perlumbaan ujian GT Asia, penganjuran Malaysia Speed Festival (MSF) dan Desmo Cup dibatalkan manakala pusingan pertama dan kedua Siri Kejuaraan Malaysia (MCS) yang dijadualkan pada 27-29 Mac dan 10-12 April dan pusingan pertama Kejuaraan Superbike Malaysia (MSBK) (3-5 April) ditangguhkan ke satu tarikh yang akan dimaklumkan.

  • Lagi berita berkaitan Covid-19
  • Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 14 Mac 2020 @ 1:31 PM