Guilherme de Paula ledak dua gol buat Perak. FOTO Ihsan Arena Seladang
Guilherme de Paula ledak dua gol buat Perak. FOTO Ihsan Arena Seladang
Malik Muhamad


TERENGGANU FC (TFC) kempunan mencatat kemenangan di laman sendiri pada aksi pertama Liga Super selepas tumpas 1-3 kepada Perak di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin, Gong Badak malam ini.

Penyerang The Bos Gaurus, Guilherme de Paula muncul watak pemusnah selepas meledak dua gol manakala satu jaringan lagi dihasilkan kapten mereka, Shahrul Saad.

TFC yang membariskan lima pemain import selain menurunkan penjaga gol muda, Rahadiazli Rahalim bermula garang dengan percubaan pertama menerusi tandukan pertahanan import, Babacar Diallo pada minit keempat perlawanan yang hanya sedikit tersasar.

Skuad pelawat kendalian Mehmet Durakovic juga tidak mahu mengalah dan hampir memperoleh gol menerusi sepakan percuma kapten, Shahrul pada minit ke-11 yang terkena tiang gol.

Pada minit ke-18, stadium baharu TFC itu kembali bergema dengan sorakan padu 25,000 peminat setia skuad Penyu apabila rembatan kencang Sanjar Shaakhmedov dalam kotak penalti hasil sepakan sudut kapten, Lee Tuck menerjah jaring gol untuk mendahului 1-0.

Lima minit berselang, pintu gol skuad The Bos Gaurus hampir dibolosi lagi menerusi rembatan penyerang baharu TFC, Dominique da Sylva yang berjaya ditepis keluar penjaga gol, Mohamad Nasrullah Abdul Aziz.

Penyerang Perak, Guilherme hampir menyamakan kedudukan pada minit ke-34, tapi rembatan dalam kotak penalti penyerang kelahiran Brazil itu berjaya dihalang penjaga gol.

Usaha berterusan pelawat membuahkan hasil apabila pengadil, Mohammad Zamzaidi Katimin menghadiahkan sepakan penalti selepas Muhammad Arif Fadzilah Abu Bakar menjatuhkan Guilherme dan sepakan yang diambil pemain itu menerjah gol untuk menyamakan kedudukan 1-1.

Pada minit ke-52, Perak memperoleh gol kedua menerusi tandukan menarik Shahrul hasil sepakan sudut bekas pemain TFC, Thierry Chantha Bin.

Selepas jaringan itu pelawat dilihat kian bernafsu dan berjaya mengukuhkan kedudukan 3-1 sekali lagi menerusi Guilherme hasil rembatan kencang dalam kotak pada minit ke-79 yang gagal dikeluarkan penjaga gol.

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 29 Februari 2020 @ 11:52 PM