RONALDO ledak gol ketika Juve menentang SPAL. FOTO/AFP
RONALDO ledak gol ketika Juve menentang SPAL. FOTO/AFP
AFP

ROME: Cristiano Ronaldo meneruskan rentak cemerlangnya bersama Juventus apabila dia dan Mario Mandzukic masing-masing meledak jaringan ketika menentang pasukan SPAL sekali gus meletakkan mereka mendahului selesa di puncak Serie A dengan kelebihan sembilan mata, awal pagi tadi.

Ronaldo menyudahkan hantaran Miralem Pjanic pada minit ke-29 di Turin untuk meletakkan namanya sebaris pemain Genoa, Krzysztof Piatek di kedudukan teratas penjaring terbanyak Serie A dengan sembilan gol sebelum Mandzukic menjamin tiga mata penuh pasukan pada minit ke-60 seterusnya memberikan mereka tambahan keyakinan menjelang kunjungan ke Valencia untuk aksi Liga Juara-Juara, Selasa ini.

Gandingan berkenaan juga mencetak gol ketika Juventus meraih kemenangan 2-0 ke atas AC Milan sebelum rehat antarabangsa dan jaringan Ronaldo itu adalah yang ketujuh daripada lapan perlawanan dalam kesemua kejohanan disertainya bersama kelab baharunya itu dengan 10 jaringan keseluruhan, musim ini.

"Cristiano melakukan sesuatu yang pihak lawan tidak dapat kawal dan itu adalah perkara yang kami mahukan," kata jurulatih, Massimiliano Allegri.

"Kadangkala kami bermain banyak hantaran dan ia satu kerugian.

"Cristiano bergerak dan berfikir dengan pantas, dia melihat Douglas Costa daripada sisi pandangan matanya dan dia menghantar semula ke belakang. Kami perlu meningkat daripada sudut itu, mampu memikirkan langkah seterusnya."

SPAL yang bergelut di zon penyingkiran jelas bukan tandingan buat kelab kendalian Allegri yang kini mendahului sembilan mata di depan Inter Milan dan Napoli.

Ronaldo, 33, yang juga memainkan peranan untuk gol kedua Juve dijaringkan Mandzukic, buat kali pertamanya diberi kepercayaan selaku kapten pasukan.

"Gol pembukaan mengubah permainan dan saya sangat marah apabila kami bertindak balas dengan agak perlahan dan membenarkan Ronaldo melakukan penyudah," kata jurulatih SPAL, Leonardo Semplici.

"Ini adalah kali pertama saya melihat Ronaldo secara dekat dan penyerang saya harus belajar daripada apa yang ditunjukkan olehnya dalam setiap permainan.

"Kami perlu meningkat sekiranya mahu mengelak daripada sebarang tekanan."

Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 25 November 2018 @ 7:28 AM