PASANGAN beregu campuran negara, Chan Peng Soon (kiri) dan Goh Liu Ying mara ke suku akhir Kejohanan Badminton Terbuka Australia. FOTO NSTP
PASANGAN beregu campuran negara, Chan Peng Soon (kiri) dan Goh Liu Ying mara ke suku akhir Kejohanan Badminton Terbuka Australia. FOTO NSTP
Ferzalfie Fauzi


PASANGAN campuran negara, Goh Soon Huat-Shevon Lai dan Chan Peng Soon-Goh Liu Ying menepati ramalan apabila mara ke suku akhir Kejohanan Badminton Terbuka Australia selepas menumpaskan lawan masing-masing pada pusingan kedua hari ini. 

Soon Huat-Shevon yang diletakkan sebagai pilihan utama, berjaya menyingkirkan gandingan senegara, Chen Tang Jie-Peck Yen Wei 21-10, 21-18 di Quaycentre, Sydney. 

Menurut Shevon, tidak ada apa yang hendak diperkatakan mengenai perlawanan itu kerana mereka berdepan rakan senegara dan sering mengadakan latihan bersama-sama. 

"Kami sudah mengetahui corak permainan masing-masing dan semuanya bergantung kepada prestasi hari ini ," kata Shevon ketika dihubungi.

Soon Huat-Shevon bakal berdepan pilihan kelapan dari China, Wang Zekang-Li Yinhui di suku akhir esok, manakala Peng Soon-Liu Ying yang mengalahkan pasangan Indonesia, Ricky Karandasuwardi-Debby Susanto 21-17, 21-17 akan menentang satu lagi wakil Indonesia, Yantoni Edy SaputraMarsheilla Gischa Islami.

Sementara itu, perjuangan pemain perseorangan lelaki negara berakhir apabila pemain profesional, Chong Wei Feng tumpas kepada wakil China, Lu Guangzu 15-21, 11-21. 

Cheam June Wei pula terpaksa akur dengan kehebatan Lee Cheuk Yiu dari Hong Kong 17-21, 21-12, 20-22, manakala Chong Yee Han turut tersungkur di tangan pemain Indonesia, Sony Dwi Kuncoro 21-8, 17-21, 18-21.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 10 Mei 2018 @ 8:04 PM