NABI Muhammad SAW telah memberi peringatan kepada umatnya tentang kemunculan al Masih ad Dajal pada akhir zaman di dalam hadis Baginda SAW. FOTO AFP
NABI Muhammad SAW telah memberi peringatan kepada umatnya tentang kemunculan al Masih ad Dajal pada akhir zaman di dalam hadis Baginda SAW. FOTO AFP
Musytaq al-Sha’ari

Nabi Muhammad SAW telah memberi peringatan kepada kita tentang kemunculan al Masih ad Dajal pada akhir zaman di dalam hadis Baginda SAW. Begitu juga Baginda SAW tidak pernah lupa untuk memberi nasihat kepada umatnya agar berhati-hati apabila berada pada zaman kemunculan al Masih ad Dajal.

Nabi-nabi terdahulu juga sering memberi peringatan tentang kemunculan al Masih ad Dajal ini. Nabi Muhammad SAW bersabda: "Tidak ada seorang Nabi yang Allah utuskan melainkan akan memberi peringatan kepada kaumnya tentang Dajal yang buta sebelah matanya dan seorang pendusta. Sesungguhnya matanya buta sebelah. Dan sesungguhnya Tuhan kamu tidak buta, tertulis antara dua matanya perkataan kafir." (Riwayat al Bukhari)

Nabi Muhammad SAW juga telah memberi peringatan tentang dahsyatnya fitnah al Masih ad Dajal sebagaimana disebutkan dalam hadis Imran bin Husain RA, dia berkata, Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda: "Tiada antara ciptaan Adam sehingga hari kiamat suatu ciptaan yang lebih besar fitnahnya daripada Dajal." (Riwayat Muslim)

Antara fitnah dan tipu daya yang dibawa oleh al Masih ad Dajal adalah mengaku sebagai Tuhan iaitu dia mampu untuk memerintahkan hujan untuk menurunkan air, memerintahkan bumi untuk menumbuhkan tanam-tanaman, menghidupkan orang mati dan sebagainya. Perkara tersebut telah disebut di dalam sebuah hadis Nabi SAW, riwayat Huzaifah bin Yaman dan daripada Abu Umamah al Bahili, bahawa Rasulullah SAW bersabda: "Dan di antara fitnahnya juga, Dajal akan berkata kepada orang arab badwi: "Apa pendapatmu jika aku hidupkan bapamu dan ibumu, adakah engkau akan bersaksi bahawa aku ini adalah Tuhanmu? Lalu arab badwi tersebut menjawab: "Ya". Lalu dua syaitan datang menyerupai bapanya dan ibunya dan kedua-duanya berkata: "Wahai anakku, ikutilah dia (Dajal) kerana dia adalah Tuhanmu." (Riwayat Ibn Majah)

Maka orang yang mempunyai keimanan dan kefahaman tentang ketuhanan yang jitu akan dapat membezakan yang mana satu Dajal yang mengaku Tuhan dengan Tuhan yang sebenar kerana padanya terdapat perbezaan yang sangat jelas. Sepertimana kita pelajari di dalam silibus pengajian akidah sifat dua puluh bahawa Allah itu tidak menyerupai makhluk-Nya. Tidak mempunyai jisim dan tidak beranggota badan serta tidak mempunyai cacat cela pada zat-Nya yang Maha Suci lagi Maha Agung sepertimana yang dinyatakan di dalam perbahasan sifat Mukhalafatuhu lil Hawadis.

Selain itu, Dajal akan membawa kekeliruan yang besar sehingga dapat mempengaruhi orang lain dan orang lain percaya terhadap fitnah dan tipu dayanya. Hadis diriwayatkan oleh Imran Bin Husain RA, bahawa Rasulullah SAW bersabda: "Sesiapa yang mendengar akan kemunculan Dajal, maka jauhilah dia. Demi Allah, sesungguhnya seorang lelaki akan mendatanginya (Dajal) dengan sangkaan Dajal orang yang beriman. Lalu dia akan mengikuti Dajal tersebut bersama syubhat yang dibawa." (Riwayat Abu Daud)

Oleh kerana itu, Nabi Muhammad SAW telah mengajar kita bagaimana untuk menghadapi fitnah dan tipu daya Dajal ketika kemunculnya. Antaranya adalah memohon perlindungan dari fitnah Dajal. Terdapat banyak hadis Nabi SAW yang sahih menyebutkan tentang perkara ini. Antaranya adalah daripada Abu Hurairah, bahawa Rasulullah SAW bersabda: "Jika salah seorang dari kamu berada di tahiyat akhir, maka mintalah perlindungan dengan Allah daripada empat perkara dengan mengucapkan: "Ya Allah, aku berlindung denganMu dari seksa neraka, seksa kubur, fitnah kehidupan dan mati serta daripada kejahatan fitnah Dajal." (Riwayat Muslim)

Kemudian, Nabi Muhammad SAW juga memberi saranan kepada kita untuk menghafal sepuluh ayat dari surah al Kahfi kerana ia dapat menyelamatkan kita daripada fitnah serta tipu daya Dajal. Hadis daripada Abu Darda', bahawa Rasulullah SAW bersabda: "Siapa yang menghafal sepuluh ayat dari permulaan surah al Kahfi, maka dia akan diselamatkan daripada Dajjal." (Riwayat Muslim)

Selain itu juga, Nabi SAW memberitahu kepada kita agar menjauhi Dajal saat dia keluar agar kita tidak tertipu dan terpengaruh dengan fitnah yang dibawa oleh dia. Hadis riwayat dari Imran Bin Husain, dia berkata bahawa Rasulullah SAW bersabda: "Sesiapa yang mendengar kedatangan Dajal, maka hendaklah dia menjauhi darinya. Demi Allah, sesungguhnya seseorang mendatanginya padahal dia menganggap bahawa dirinya seorang Mukmin, lalu dia mengikutinya kerana banyaknya syubhat yang menyertainya,atau ketika syubhat menyertainya." (Riwayat Abu Daud)

Begitulah kasihnya Nabi Muhammad SAW kepada kita, sentiasa memikir akan keselamatan umat Baginda SAW. Maka kita sebagai umat Baginda SAW, berusahalah untuk beramal dengan apa yang telah Nabi SAW sarankan kepada kita. Semoga kita semua terselamat daripada fitnah dan tipu daya al Masih ad Dajal. Wallahu'alam.

Penulis pendakwah bebas

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 22 Disember 2023 @ 7:00 AM