MANUSIA lebih terkesan dan mudah didekati jika pendekatan Islam melalui kasih sayang dipraktikkan secara sempurna.
MANUSIA lebih terkesan dan mudah didekati jika pendekatan Islam melalui kasih sayang dipraktikkan secara sempurna.
Dr Zuraimy Ali

Islam menganjurkan sifat kasih sayang dalam hidup bermasyarakat bagi mewujudkan keharmonian dan keamanan.

Umum mengetahui bahawa kasih sayang adalah kunci kepada perpaduan dan kemakmuran hidup dalam Keluarga Malaysia.

Islam adalah agama yang sangat mengambil peduli terhadap kehidupan berkasih sayang sesama manusia dan sentiasa mengajar manusia untuk berlaku adil dalam semua perkara walaupun berbeza budaya, agama dan keturunan.

Ini kerana Islam adalah agama yang membawa rahmat dalam erti kata kasih sayang yang merentasi semua agama sebagaimana firman Allah SWT yang bermaksud: "Tidaklah Kami mengutuskan kamu wahai Muhammad melainkan sebagai rahmat kepada sekalian alam" (Surah Al-Anbiya', ayat 106).

Jelas ayat terbabit menjadi dalil terhadap sifat agama Islam yang menganjurkan tema rahmat kasih sayang yang merangkumi makna tersirat dalam mempraktikan nilai kasih sayang sesama manusia merentasi agama.

Lihat hikmah kebijaksanaan Ilahi dalam menyusun atur hidup manusia dengan pendekatan kasih sayang berasaskan nilai kemanusiaan yang Allah SWT kemukakan bagi tujuan hidup makmur secara bersama.

Rasulullah SAW sendiri simbol kasih sayang terhadap semua manusia dan Baginda SAW berjaya menerapkan elemen kasih sayang melalui bimbingan dan tunjur ajar melalui sunnah Baginda SAW.

Ada banyak anjuran kasih sayang melalui hadis Nabi SAW antaranya ialah Nabi SAW bersabda: "Barang siapa yang tidak menyayangi, maka dia tidak akan disayangi." (Riwayat Muslim).

Oleh itu, menyayangi manusia adalah maqam yang terpuji bahkan mampu memberi kesan baik kepada jiwa manusia.

Sifat kasih sayang sesama manusia mampu menyuburkan keindahan Islam dan mengangkat kemuliaan peribadi seseorang dari sisi pandangan Islam.

Ini bertepatan dengan sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: "Mereka tidak akan masuk syurga sehingga mereka beriman dan tidak beriman mereka itu sehingga mereka berkasih sayang. Adakah kalian mahu aku tunjukkan sesuatu yang mana apabila kalian mengerjakannya nescaya kalian akan saling menyayangi sesama kalian? Sebarkanlah salam sesama kalian". (Riwayat Muslim).

Contoh teladan yang diamalkan umat Islam dalam konteks berkasih sayang mampu menyampaikan mesej kepada masyarakat dunia bahawa Islam memiliki nilai kasih sayang yang sangat utuh dan mampu membawa kepada kebahagian hidup. Hal ini akan memberikan satu natijah yang positif terhadap perkembangan dakwah Islam.

Nabi SAW bersabda yang bermaksud: "Kamu memberi makan dan mengucapkan salam kepada orang yang kamu kenal dan kepada orang yang kamu tidak kenal." (Riwayat Al-Bukhari).

Hadis ini memperluaskan lagi makna pendekatan kasih sayang melalui tindakan menghulurkan makanan sebagai tanda kasih sayang sesama manusia.

Manusia lebih terkesan dan mudah untuk didekati jika pendekatan Islam melalui kasih sayang dapat dipraktikkan secara sempurna. Lihat betapa mudahnya dakwah berasaskan kasih sayang berbanding dengan pendekatan dakwah yang lain.

Ini kerana manusia berjaya dibentuk kalbunya melalui sentuhan kasih kasih yang mempunyai kekuatannya tersendiri sehingga mampu menyatukan manusia yang berbeza agama dan keturunan untuk saling membantu dan membina semangat toleransi yang tinggi dalam membentuk ikatan persaudaraan yang luar biasa.

Keindahan kasih sayang ini dapat diterjemahkan melalui firman Allah SWT yang bermaksud: "Wahai umat manusia, sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu dengan yang lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih taqwanya di antara kamu, (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya). Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Mendalam PengetahuanNya (akan keadaan dan amalan kamu). (Surah Al-Hujurat ayat 13).

Malaysia mempunyai kepelbagaian kaum dan agama yang memerlukan nilai kasih sayang dalam membina Keluarga Malaysia. Seharusnya kita sebagai rakyat Malaysia yang cintakan kemakmuran perlu menzahirkan rasa kasih sayang sebagaimana yang diajar dalam Islam bagi mewujudkan hubungan baik yang menjadi identiti kebanggaan rakyat Malaysia dan seterusnya menjadi contoh teladan kepada masyarakat dunia.

Ada ramai rakyat Malaysia yang berjaya membentuk nilai kasih sayang merentasi pelbagai kaum dan agama yang perlu ditonjolkan bagi mewujudkan nilai peradaban yang baik dan dihormati selaras dengan aspirasi Keluarga Malaysia.

Tanamkan kasih sayang sesama manusia yang menjadi tunjang kepada pendekatan dakwah Islam serta sampaikan mesej rahmat Islam untuk seluruh alam. Segala masalah akan selesai jika hilangnya kebencian dan permusuhan dan suburnya kasih sayang di atas bumi Allah SWT.

Kita semua hakikatnya adalah bersaudara dari insan yang mulia iaitu keturunan Adam dan Hawa ('Alaihima Salam). Islam itu mudah dan indah jangan kotorinya dengan nilai-nilai yang tercela.

Penulis Pensyarah Kanan Akademi Pengajian Islam Kontemporari (Acis) Universiti Teknologi Mara (UiTM) cawangan Perlis

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 19 Oktober 2022 @ 7:01 AM