GAMBAR hiasan
GAMBAR hiasan
Dr Khairul Asyraf Mohd Nathir

PERKATAAN sirat ialah daripada bahasa Arab yang membawa maksud jalan – Manakala daripada sudut kefahaman di dalam agama ini pula ialah bahagian yang membentang di atas neraka jahanam yang akan di datangi oleh orang yang awal dan akhir. Ia adalah satu jambatan melintasi jahanam yang terletak di antara syurga dan neraka. Ia tercipta sejak terciptanya neraka.

Allah SWT berfirman maksudnya: "Dan tidak ada seorang pun daripada kamu, melainkan mendatangi neraka itu. Hal itu bagi Tuhanmu adalah suatu kemestian yang sudah ditetapkan. Kemudian Kami akan menyelamatkan orang yang bertakwa dan membiarkan orang yang zalim dalam neraka dalam keadaan berlutut." (Surah Maryam ayat 71-72)

Imam Al-Qurtubi berkata dalam Mukhtasar Imam Al-Qurtubi bahawa ayat ini menjadi hujah adanya lintasan atas sirat, namun bukannya melintasi bermakna masuk ke dalam neraka.

Allah SWT berfirman maksudnya:  "(Iaitu) pada hari ketika kamu melihat orang Mukmin lelaki dan perempuan, sedang cahaya mereka bersinar di hadapan dan di sebelah kanan mereka." (Surah al-Hadid ayat 12)

Al-Mawardi dalam Al-Nukat wa Al-'Uyun menukilkan pendapat Ibn Mas'ud yang berkata bahawa cahaya mereka mengikut kadar amalan dan mereka melintasi titian sirat.

Nabi SAW bersabda maksudnya: "Kemudian didatangkan jambatan lalu dibentangkan di atas permukaan neraka Jahanam. Kami (sahabat) bertanya: "Wahai Rasulullah, bagaimana (bentuk) jambatan itu?" Jawab beliau: "Licin (lagi) mengelincirkan. Di atasnya terdapat besi-besi pengait dan kawat berduri yang hujungnya bengkok, ia bagaikan pohon berduri di Najd, dikenal dengan pohon Sa'dan…" (Muttafaqun 'alaih)

Nabi SAW menjelaskan keadaan manusia yang melintasi titian sirat dalam pelbagai cara. Baginda bersabda maksudnya: Daripada Abu Hurairah RA ia berkata: Rasulullah SAW telah bersabda: "Lalu diutuslah amanah dan rahim (tali persaudaraan) keduanya berdiri di samping kiri kanan sirat tersebut. Orang yang pertama lewat seperti kilat". Aku bertanya: "Demi bapa dan ibuku (aku korbankan) demi engkau. Adakah sesuatu seperti kilat?" Rasul SAW menjawab: "Tidakkah kalian pernah melihat kilat bagaimana ia lalu dalam sekelip mata? Kemudian ada yang melaluinya seperti angin, kemudian seperti burung dan seperti kuda yang berlari kencang. Mereka berjalan sesuai dengan amalan mereka. Nabi kalian waktu itu berdiri di atas sirat sambil berkata: "Ya Allah selamatkanlah! selamatkanlah! Sampai hamba yang lemah amalannya, sehingga datang seseorang lalu ia tidak bisa melewati kecuali dengan merangkak." Beliau menuturkan (lagi): "Di kedua belah pinggir sirat ada besi pengait yang bergantungan menyambar siapa saja yang diperintahkan untuk disambar. Maka ada yang terpeleset namun selamat dan ada pula yang terjungkir ke dalam neraka."  (Hadis Riwayat Muslim)

Nabi SAW bersabda maksudnya: "Orang Mukmin (berada) di atasnya (sirat), ada yang secepat kedipan mata, ada yang secepat kilat, ada yang secepat angin, ada yang secepat kuda yang amat kencang berlari dan ada yang secepat kenderaan. Maka ada yang selamat setelah tertatih-tatih dan ada pula yang dilemparkan ke dalam neraka. Mereka yang paling terakhir merangkak secara perlahan." (Muttafaqun 'alaih)

Terdapat lima amalan yang disarankan Nabi Muhammad SAW untuk melintasi titian sirat:

Pertama: Terpaut dengan masjid

Daripada Abu Darda RA meriwayatkan bahawa baginda Rasulullah SAW bersabda: "Masjid ialah rumah bagi orang-orang yang bertakwa, Allah SWT telah mengambil tanggungjawab ke atas mereka yang menjadikan masjid sebagai rumahnya dengan: Aku akan memberi kerehatan dan rahmat kepadanya, Aku akan mudahkan meniti titian sirat untuknya, mendapat keredaan Allah SWT dan Aku akan mengurniakan syurga kepadanya. Sentiasa berada di masjid untuk mendapatkan ilmu-ilmu agama dan juga membaca al-Quran akan membuatkan seseoerang mendapat kelebihan ketika meniti titian sirat." (Hadis Riwayat Tabrani)

Kedua: Bersedekah dengan baik

Maksud sedekah yang baik adalah dari sumber yang halal, cara sedekah yang baik dan juga tepat sasarannya. Bersedekah lebih afdal kepada kaum keluarga terdekat dahulu yang mana Allah akan berikan dua jenis ganjaran pahala: Pertamanya ialah pahala sedekah, keduanya pahala menghubungkan silaturahim di antara ahli keluarga.

Ketiga: Menerima pembatalan pembelian seseorang Muslim dan memaafkan kesalahannya

Dalam hadis diriwayatkan oleh Abu Hurairah RA mengatakan Nabi SAW bersabda: "Barangsiapa yang menerima pembatalan pembelian saudaranya, maka Allah SWT akan mengampunkan kesalahannya pada Hari Kiamat." (Riwayat Abu Daud)

Keempat: Memudahkan kesulitan orang lain

Saidatina Aisyah RA mengatakan Nabi SAW bersabda: "Barang siapa yang menjadi penghubung bagi saudaranya yang Muslim kepada penguasa dalam menyampaikan satu kebaikan atau memudahkan satu kesulitan, maka Allah akan membantunya dalam melintasi sirat pada hari kiamat ketika tergelincirnya kaki-kaki."

Kelima: Melindungi Mukmin daripada umpatan si munafik

Nabi SAW bersabda: "Barangsiapa melindungi seorang Mukmin daripada umpatan orang yang munafik, maka Allah akan mengutus kepadanya seorang malaikat yang akan melindungi dagingnya daripada api neraka jahannam pada Hari Kiamat. Barangsiapa menuduh seorang Muslim dengan  tujuan ingin mencemarkannya, maka Allah akan menahannya di atas sirat jahanam sehingga dia dibersihkan daripada dosa yang telah dia katakan." - (Hadis Riwayat Abu Daud)

Penulis  Pensyarah Kanan Fakulti Pengajian Bahasa Utama,  Universiti Sains Islam Malaysia

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 12 Ogos 2022 @ 5:05 AM