Gambar Hiasan
Gambar Hiasan
Fadly Samsudin

KITA perlu sentiasa meletakkan keyakinan bahawa setiap doa yang dipanjatkan kepada Allah SWT tidak akan ditolak.

Apabila kita yakin Allah itu Maha Pemurah, Maha Kaya, tentu kita juga akan yakin Dia mampu memakbulkan apa sahaja yang kita hajatkan.

Sebab itulah kita dianjurkan berdoa dengan menggunakan nama-nama Allah yang baik mengikut keperluan doa itu.

Allah SWT berfirman yang bermaksud: “Dan Allah mempunyai nama-nama yang baik (yang mulia), maka serulah dan berdoalah kepada-Nya dengan menyebut nama-nama itu.” (Surah al-A’raf, ayat 180)

Yakinlah apabila Allah SWT mengilhamkan kita untuk berdoa, sudah tentu Dia akan menerima segala hajat dan permintaan kita.

Bukan mudah untuk seseorang menggerakkan hati dan lidahnya berdoa jika tidak mendapat hidayah Allah SWT.

Dalam satu hadis, Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Sesungguhnya Tuhanmu Yang Maha Suci lagi Maha Tinggi itu pemalu lagi mulia. Dia malu terhadap hamba-hamba-Nya yang mengangkat tangan, berdoa, tiba-tiba tidak diberi oleh-Nya permintaan itu.” (Riwayat al-Tirmizi dan Abu Daud)

Menerusi hadis itu, Allah SWT bukan sahaja memerintahkan hamba-Nya berdoa, malah Dia turut mengajar apa yang sepatutnya kita berdoa dan cara terbaik yang perlu kita buat ketika berdoa.

Imam Ibn Ata’ilah berkata: “Tatkala Allah membukakan mulut anda dengan bermohon kepada-Nya maka ketahuilah, sesungguhnya Allah berkehendakkan doa anda diperkenankan.”

Setiap doa kita juga perlu mempunyai ciri-ciri tertentu. Antara ciri-ciri doa yang baik adalah isi doa itu perlulah terarah untuk memohon kemaafan daripada segala dosa dan kesalahan yang dilakukan terhadap Allah SWT.

Menurut ulama, termakbulnya doa itu juga adalah menerusi pelbagai cara dan keadaan.

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Tidaklah seorang yang berdoa kepada Allah dengan doa kecuali Allah akan memberikan kepadanya sama ada dengan dikabulkan segera di dunia lagi. Atau disimpankan untuknya kebaikan di akhirat atau ditutupkan (kifarat) dosanya setakat doanya selama dia tidak doakan unsur-unsur dosa, memutuskan silaturahim atau mohon disegerakan.” Maka sahabat berkata: “Ya Rasulullah bagaimana doa minta segera itu?” Baginda berkata: “Seseorang itu berdoa, aku berdoa Tuhanku, maka perkenankanlah segera.” (Sunan al-Tirmizi)

Terdapat doa yang Allah SWT perkenankan serta- merta. Ini merujuk kepada kebanyakan doa oleh rasul dan nabi.

Contoh, doa Rasulullah SAW menjelang Perang Badar.

Ketika Perang Badar, Rasulullah SAW melihat kepada kaum musyrikin dengan jumlah yang lebih ramai sedangkan sahabatnya berjumlah hanya 313 orang sahaja.

Nabi SAW kemudian menghadap ke kiblat dan mengangkat tangan berdoa kepada Allah SWT. Lalu Allah SWT menghantar bantuan-Nya iaitu barisan malaikat.

Begitu juga cerita tiga pemuda yang berdoa dengan wasilah amal masing-masing apabila terperangkap dalam gua. Pintu gua bergerak setiap kali salah seorang daripada mereka selesai berdoa.

Selain itu, doa kita juga dikabulkan oleh Allah SWT dengan cara kita terhindar daripada bahaya yang mungkin berlaku ke atas diri atau keluarga.

Hanya Allah SWT sahaja mengetahui apa yang akan berlaku di hadapan kita, lalu Allah SWT datangkan halangan.

Contoh, kita boleh ditimpa penyakit berbahaya, boleh terbabit dengan kemalangan jalan raya atau dianiaya orang.

Namun, dengan doa istiqamah yang kita panjatkan kepada Allah SWT, Dia akan selamatkan kita sebagai ganti yang kita doakan itu.

Seandainya berasa doa kita masih belum dimakbulkan, ingatlah Allah SWT sebenarnya mahu berikan sesuatu yang lebih baik pada hari akhirat kelaka.

Doa yang dikabulkan di akhirat itu adalah lebih baik dan kekal sifatnya.

Seharusnya kita tidak boleh berasa jemu dan berputus asa untuk terus berdoa.

Mungkin Allah SWT ‘tahan’ untuk kita mengecapi kekayaan dunia kerana Dia mahu mengurniakan kita kekayaan lebih berharga di akhirat iaitu syurga.

Sehubungan itu, jangan tinggalkan doa supaya kita dimatikan dalam iman, dijauhi daripada menerima azab api neraka serta memohon kita semua nanti dibangkitkan bersama-sama orang yang melakukan kebaikan.

Perkara yang sangat penting ketika memanjatkan doa adalah dengan menjaga adab. Maka, sebelum berdoa, pastikan diri kita mematuhi segala adab yang ditetapkan.

Paling utama adalah tidak berdoa sesuatu yang membawa dosa dan permusuhan. Doa yang bertunjangkan permusuhan pasti tidak akan dimakbulkan.

Contoh, kita tidak boleh berdoa sesuatu perkara yang boleh memudaratkan hubungan silaturahim sesama insan, berdoa supaya memperoleh kejayaan di dalam acara yang di dalamnya ada pergaulan bebas dan berunsur maksiat dan sebagainya.

Seperkara lagi, pastikan setiap doa kita didahulukan dengan tahmid dan berselawat ke atas Nabi SAW.

Kedua-dua itu sangat penting bagi mempamerkan rasa kesyukuran ke hadrat Allah SWT kerana rasa syukur itulah akan mengundang lebih banyak nikmat baru dikurniakan.

Penulis wartawan Harian Metro

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 14 Ogos 2019 @ 8:41 AM