ISTIGHFAR mempunyai banyak bentuk dan lafaz. - Gambar hiasan
ISTIGHFAR mempunyai banyak bentuk dan lafaz. - Gambar hiasan
Qira’ah Fatwa

APAKAH yang dimaksudkan dengan istighfar Nabi Yunus? Mana lebih afdal di antara Sayyid al-Istighfar atau istighfar Nabi Yunus?

Istighfar mempunyai banyak bentuk dan lafaz. Antaranya, istighfar atau doa Nabi Yunus ketika di dalam perut ikan Nun.

Doa ini dirakam oleh Allah SWT di dalam al-Quran yang bermaksud: “Sesungguhnya tiada Tuhan (yang dapat menolong) melainkan Engkau (ya Allah)! Maha Suci Engkau! Sesungguhnya aku adalah daripada orang-orang yang menganiaya diri sendiri.” (Surah al-Anbiya’, ayat 87)

Di dalam tafsir Ibn Kathir menceritakan kisah bagaimana Nabi Yunus ditelan ikan paus. Nabi Yunus menaiki kapal bersama kaumnya.

Kapal itu dipukul ombak besar lalu mereka berasa takut kapal itu karam. Lalu, mereka mengundi dan salah seorang antara mereka harus dibuang ke laut untuk meringankan bebanan kapal.

Maka, undian terkena kepada Nabi Yunus. Bagaimanapun, mereka enggan membuangnya lalu mengulangi undian dan terkena lagi kepada Nabi Yunus.

Mereka tetap enggan membuang Nabi Yunus. Lalu mereka mengulanginya buat kali ketiga dan undian itu tetap terkena kepada Nabi Yunus. (Lihat Tafsir Ibn Kathir, 321/5)

Dalam satu hadis diriwayatkan Imam al-Tirmizi di dalam al-Jami’. Daripada Sa’ad bin Abi Waqas bahawa Nabi SAW bersabda yang bermaksud: Doa Nabi Yunus ketika baginda berdoa di dalam perut ikan paus: “Sesungguhnya tiada Tuhan (yang dapat menolong) melainkan Engkau! Maha Suci Engkau! Sesungguhnya aku adalah daripada orang-orang yang menganiaya diri sendiri. Maka sesungguhnya tidak seorang Muslim itu apabila berdoa untuk sesuatu perkara (masalah) melainkan Allah SWT akan memustajabkan baginya.” (Riwayat al-Tirmizi - 3505) (Syeikh Syuaib al-Arna’outh berpendapat sanad hadis itu sebagai hasan)

Istighfar atau doa itu juga mempunyai kelebihan tertentu seperti istighfar lain berdasarkan hadis berkenaan.

Bagi menjawab persoalan istighfar yang lebih afdal yang dinaskan oleh syarak, kami berpandangan bahawa Sayyid al-Istighfar adalah lebih utama kerana Nabi SAW menamakannya sebagai penghulu segala istighfar. (Rujuk kepada Irsyad al-Hadith - No 168)

Kami tidak menafikan doa Nabi Yunus ini, tetapi sudah tentu ia mempunyai adab yang memustajabkan doa berkenaan.

Walau bagaimanapun, kita dibolehkan untuk mempelbagaikan bacaan istighfar dan tidak tertumpu kepada satu bacaan saja.

Ini kerana setiap bacaan mempunyai kelebihannya yang tersendiri. Terdapat beberapa syarat istighfar yang dinukilkan Imam Ibn Hajar, antaranya: (Fath al-Bari, 100/11)

l Niat yang benar.

l Tawajjuh. (Menghadapkan diri hanya kepada Allah SWT)

l Beradab. (Menjaga adab)

Semoga Allah SWT menjadikan kita dalam kalangan hamba-Nya yang sentiasa beristighfar dan memohon keampunan kepada-Nya.

Sumber: Al-Kafi Li al-Fatawi, Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 18 Februari 2019 @ 11:52 AM