KASUT sukan buat mereka yang aktif.
KASUT sukan buat mereka yang aktif.
Lizam Ridzuan


WANITA dan kasut sememangnya tidak dapat dipisahkan kerana jika dibandingkan dengan lelaki sudah pasti jumlah kasut mereka melebihi ruang penyimpanan.

Ini kerana kasut pelbagai gaya dan rekaan diperlukan wanita untuk dipadankan dengan busana sama ada ke majlis sosial atau rasmi.

Malah kasut yang pelbagai jenis juga digunakan untuk aktiviti riadah dan rekreasi dan kebiasaannya lebih daripada satu.

Sebenarnya jenis kasut boleh mendedahkan banyak berkenaan personaliti seseorang wanita itu termasuk dari sudut gaya hidup.

Berikut adalah beberapa jenis kasut dan bagaimana ia mungkin mencerminkan personaliti pemakainya:

1. Kasut tumit tinggi

- Personaliti: Wanita yang sering memakai kasut tumit tinggi biasanya dilihat sebagai seseorang yang yakin, berani dan bersemangat tinggi. Mereka mungkin suka menjadi perhatian dan mempunyai keyakinan diri yang tinggi.

- Gaya hidup: Wanita ini sering berada dalam situasi profesional atau sosial di mana penampilan adalah penting. Mereka mungkin bekerja dalam bidang yang memerlukan penampilan rapi dan bergaya.

2. Kasut rata

- Personaliti: Wanita yang memilih kasut rata biasanya praktikal, santai dan mudah didekati. Mereka lebih mementingkan keselesaan dan fungsi berbanding gaya.

- Gaya hidup: Mungkin mempunyai gaya hidup yang aktif dan sering bergerak. Selain mengutamakan keselesaan ketika menjalani rutin harian.

KASUT sniker lebih santai.
KASUT sniker lebih santai.

3. Kasut sniker atau kasut sukan

- Personaliti: Pemakai kasut sniker atau kasut sukan biasanya aktif, 'sporty' dan dinamik. Cenderung untuk mempunyai sikap yang santai dan suka melakukan aktiviti luar.

- Gaya hidup: Wanita ini mungkin gemar bersenam, berjalan-jalan atau mengambil bahagian dalam aktiviti sukan. Menghargai keselesaan dan sokongan yang ditampilkan kasut itu.

4. Kasut balerina (ballet flats)

- Personaliti: Wanita yang suka kasut balerina biasanya feminin, klasik dan elegan. Mungkin mempunyai cita rasa yang halus dan menghargai kesederhanaan yang cantik.

- Gaya hidup: Wanita ini mungkin bekerja dalam persekitaran yang memerlukan penampilan kemas, tetapi tidak terlalu formal. Mereka suka sesuatu yang mudah, tetapi tetap bergaya.

BUT buat mereka yang berani, bebas dan misteri.
BUT buat mereka yang berani, bebas dan misteri.

5. But

- Personaliti: Wanita yang memakai kasut but cenderung ke arah berani, bebas dan sedikit misteri. Gemar merasa diri kuat dan berani dengan setiap langkah.

- Gaya hidup: Mempunyai gaya hidup yang aktif dan lasak. But memberikan keselesaan dan perlindungan, sama ada berada di bandar atau luar bandar.

6. Kasut sandal

- Personaliti: Pemakai sandal sering kali bersifat santai, tenang dan mesra. Suka gaya hidup yang bebas dan tidak terikat.

Gaya hidup: Wanita ini mungkin suka suasana pantai atau cuaca panas. Lebih gemarkan aktiviti luar dan mengutamakan keselesaan dalam keadaan cuaca yang panas.

7. Kasut platform

- Personaliti: Wanita yang memakai kasut platform mungkin kreatif, berani dan suka menonjol. Tidak takut untuk mencuba sesuatu yang baharu dan berbeza.

- Gaya hidup: Mungkin terbabit dalam bidang seni atau pekerjaan yang membenarkan mereka mengekspresikan diri. Suka menjadi unik dan menonjol dalam khalayak ramai.

Setiap pilihan kasut memberikan sedikit gambaran berkenaan bagaimana seseorang wanita melihat dirinya dan bagaimana dia mahu dilihat oleh orang lain.

Bagaimanapun, ini adalah panduan umum, namun setiap individu adalah unik dan pilihan kasut mereka mungkin dipengaruhi pelbagai faktor termasuk keperluan praktikal, gaya peribadi dan situasi tertentu.

Mungkin juga mereka lebih suka berjimat dan hanya mengenakan jenis kasut tertentu, namun mempunyai pelbagai karakter yang juga perkara subjektif untuk dikategorikan.

Namun, apa yang lebih penting setiap wanita mahu kelihatan bergaya dengan cara mereka sendiri serta memastikan kelihatan anggun dan cantik setiap masa.

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 28 Mei 2024 @ 6:30 AM