PASTIKAN warna yang dipilih sesuai dengan rona kulit.
PASTIKAN warna yang dipilih sesuai dengan rona kulit.
Hafiz Ithnin


Kini tidak dapat dinafikan ramai antara kita sudah mula mencari baju sempena sambutan Aidilfitri yang bakal menjelma tidak lama lagi.

Baju perayaan menjadi antara elemen yang menjadi perhatian kerana ia boleh memberi aura tersendiri ketika menyambut Aidilfitri.

Pensyarah Kanan Jabatan Sains Tekstil dan Pakaian, Fakulti Sains Gunaan Universiti Teknologi Mara (UiTM) Shah Alam, Dr Nasa'ie Zainuddin berkata, memilih pakaian terbaik untuk hari lebaran perlu mempertimbangkan pelbagai faktor termasuk bentuk badan, gaya peribadi dan tahap keselesaan.

PASTIKAN busana yang dipilih sesuai dengan si pemilik diri.
PASTIKAN busana yang dipilih sesuai dengan si pemilik diri.

"Antara perkara yang perlu diambil tahu ialah pertimbangkan bentuk badan sama ada berbentuk jam pasir, pear, epal ataupun segi empat. Padanan jenis pakaian dengan bentuk tubuh amat penting untuk meningkatkan ciri-ciri semula jadi anda.

"Selain itu, fahami pilihan gaya peribadi anda sama ada lebih cenderung kepada gaya kasual, formal, bergaya atau klasik. Masukkan elemen seperti warna, corak dan tekstur kegemaran anda untuk pada pakaian hari raya," katanya.

Katanya, orang ramai juga boleh mengambil kira sifat sambutan atau sesuatu majlis perayaan. Sesetengah sambutan perayaan mungkin memerlukan pakaian lebih formal seperti pada hari pertama perayaan, manakala gaya kasual membolehkan gaya lebih santai seperti pada hari kedua perayaan. Pastikan pakaian itu sesuai untuk musim Aidilfitri.

"Paling utama ialah keselesaan kerana pakaian yang tidak selesa boleh menjejaskan keyakinan dan keseronokan keseluruhan. Elakkan memakai pakaian yang terlalu ketat ataupun terlalu longgar.

"Beri perhatian kepada pilihan fabrik, terutama jika orang itu mempunyai sensitiviti atau keutamaan. Pilihan fabrik seperti kain kapas amat sesuai kerana penyerapan peluh yang sangat baik," katanya.

DR Nasa’ie
DR Nasa’ie

Tambahnya, sesuaikan pakaian dengan musim dan keadaan cuaca. Pertimbangkan fabrik yang boleh bernafas yang baik dan menyerap p

eluh untuk cuaca panas dan lapisan untuk suhu lebih sejuk.

"Pastikan pakaian yang dipilih sesuai dengan iklim lokasi terutama di Malaysia yang mana panas dan lembap sepanjang tahun," katanya.

Katanya lagi, perkara lain yang perlu dipertimbangkan ialah pilih potongan serba boleh yang sesuai digayakan dalam pelbagai cara untuk majlis berbeza. Jadi, ini membolehkan anda menggayakan pakaian hari raya dengan beberapa gaya berbeza. Pilih busana yang boleh dipadankan dengan pakaian lain untuk meningkatkan fleksibiliti.

"Selain itu, pastikan pakaian hari raya anda juga perlu sesuai dengan baik mengikut keadaan tubuh anda. Beri perhatian kepada labuh, panjang lengan dan gaya garis leher untuk mencapai rupa yang seimbang.

"Gunakan aksesori untuk menyerlahkan pakaian pada hari lebaran anda. Aksesori seperti barang kemas, tali pinggang, tudung dan kasut boleh menaikkan penampilan keseluruhan individu pada hari raya," katanya.

Katanya, berhati-hati untuk tidak keterlaluan kerana konsep 'less is more' boleh diamalkan supaya gaya anda tidak terlalu berlebih-lebihan sehingga menjejaskan penampilan anda.

"Masukkan trend fesyen semasa jika ia sejajar dengan gaya individu, tetapi elakkan trend yang mungkin tidak sesuai dengan pilihan atau bentuk badan mereka.

"Pakaian hendaklah mencerminkan keperibadian si pemakai. Sama ada ia berani atau bersahaja mahupun klasik, pakaian pada hari raya itu perlu tampil asli kepada anda," katanya.

Tambahnya, fesyen ialah satu bentuk seni dan bereksperimen dengan gaya serta gabungan yang berbeza boleh menjadi pengalaman yang menggembirakan. Jangan takut untuk keluar dari zon selesa anda dan berseronok dengan pilihan pakaian hari raya anda.

"Kesimpulannya, memilih pakaian untuk digayakan pada hari lebaran yang terbaik membabitkan pertimbangan yang bernas berkenaan majlis, gaya peribadi, jenis badan dan pelbagai faktor praktikal.

"Dengan mengikuti garis panduan ini, anda boleh mengemudi dunia fesyen hari raya dengan yakin, memastikan pakaian hari raya anda bukan sahaja bergaya tetapi juga mencerminkan personaliti unik anda seiring tuntutan masa kini sesuai dengan peribadi," katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 1 April 2024 @ 6:11 AM